Egy gyakran használt édesítőszer

, a mannitol segítheti a Parkinson-kór, és más idegrendszeri betegségek kezelését izraeli tudósok szerint.
A mannitol az élelmiszeriparban is használt mesterséges édesítőszer, amely megtalálható többek között a cukormentes rágókban és édességekben is, de használják csomósodást gátló anyagként is. Nem ismeretlen az orvosi felhasználása sem, más édesítőszerekhez, például a xilithez hasonlóan.

 

 

A közelmúltban, a Journal of Biological Chemistry c. szaklapban megjelent cikk szerint a mannitol további célokat is szolgálhat. A Tel-Aviv-i Egyetem kutatóinak eredményei szerint, az édesítőszer alkalmas lehet a Parkinson-kór kezelésére is. A Parkinson-kór kialakulása ugyanis összefüggésben van az alfa-szinuklein fehérjék túlzott felhalmozódásával az agyban, az édesítőszer pedig éppen ezt a folyamatot gátolja meg, tehát hasonlóan az élelmiszeripari szerepéhez gátolja a csomósodást. A fehérjék csomósodása az első lépés a Parkinson-kór kialakulásában, így a felfedezés igen nagy jelentőségű, de a kutatásvezető Ehud Gazit szerint más idegrendszeri betegségek kezelésében is hasznos lehet a mesterséges édesítőszer.

Kísérlet édesítőszerrel és muslicával

A kutatás során elsőként, olyan vegyületet kerestek, amelyik hatékonyan gátolja a fehérje csomósodását. Az édesítőszer az egyik leghatékonyabb vegyületnek bizonyult laboratóriumi körülmények között, ezért élő szervezeten is tesztelni akarták a hatékonyságot.

A kísérlethez muslicákat használtak fel. A muslicák egy részébe beültették azt az emberi gént, amely az alfa-szinuklein előállításáért felelős, majd a muslicáknak egy falon kellett felmászni, ezzel tesztelték helyzetváltoztató képességüket, amely szoros összefüggésben van az idegrendszerrel állapotával.

Eredményeik szerint a génkezelt muslicáknak, csak 38 százaléka tudott felmászni a falra, miközben a nem módosított muslicák 72%-a teljesítette sikeresen ezt a feladatot. Ezután a génmódosított muslicák táplálékába 27 napon át mannitolt adtak, majd újra megismételték a kísérletet. Ennek hatására a muslicák eredménye radikálisan javult, 70%-uk vált képessé a fal megmászására. Mindez azt jelenti, hogy az édesítőszer eredményesen gátolta meg a fehérjék csomósodását, és a terápia a központi idegrendszer működését is lényegesen javította.

A kutatás vezetője szerint bár az eredmények ígéretesek, de további vizsgálatok szükségesek, és senkinek nem tanácsolja, hogy addig nagy mennyiségben fogyasszon édesítőszert.

Mannitol, xilit, aszpartam

Az édesítőszerek gyógyszeripari felhasználása egyébként nem újdonság. A mannitolnak a központi idegrendszerre gyakorolt pozitív hatása nem ismeretlen. A xilit nevű édesítőszer pedig elsőként gyógyszer volt, és csak utána lett édesítőszer. A xilitet, például fogszuvasodás ellen, vagy a felső légúti megbetegedések kezelésére is használják. Más édesítőszerek, például az aszpartam kapcsán azonban vannak kérdőjelek és rendszeres nagymennyiségű fogyasztásuk továbbra is vita tárgya. http://egeszsegbolt.hu