Az Antall-kormány tagjai között egyetlen jelöltre akadtunk, Botos Katalin a bankszektor fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter volt 1991 és 1992 között.

Botos Katalin, feketén-fehéren. Fotó: MTI

 

 

A Horn-kormány már két női miniszterrel állt fel , Kósáné Kovács Magdával és Csiha Judittal. Kósáné munkaügyi miniszter volt ’94 és ’95 között, később EP-képviselő, egészen 1999-ig. Manapság a Demokratikus Koalíció etikai bizottságának az elnöke.

Kósáné Kovács Magdolna a kép bal oldalán. Fotó: MTI

Csiha Judit 1996 és 1998 között Suchman Tamást váltotta a privatizációért felelős tárca élén. A rendszerváltás előtt az MSZMP-ben politizált, 1994 és 2010 között folyamatosan parlamenti képviselő volt, 2010-ben már nem indult a választásokon.

Csiha Judit jobbra, Szijjártó Péter balra. De rá nem lehet majd szavazni. Fotó: MTI

Az első Orbán-kormány miniszterei között mindössze egyetlen nőt találunk. Igaz, Dávid Ibolyaigazságügyi miniszterként – a női miniszterek közül elsőként – kitöltötte a négyéves ciklust. Szexisségéhez nagyban hozzájárul az, mikor igazságügyi miniszterként arra kérdésre, hogy mit szól a labdarúgó-mérkőzéseken megjelenő szurkolói rendbontásokhoz, illetve az antiszemita bekiabálásokhoz, nemes egyszerűséggel annyit mondott, hogy „nem értek a focihoz”.

Dávid Ibolya igazságügyi miniszterként. Fotó: MTI

A Medgyessy-kormány négy hölggyel a soraiban látott munkához: Lamperth Mónikával, Csehák Judittal, Kóródi Máriával és Lévai Katalinnal.

Lamperth Mónika belügyminiszterként volt tagja a kormánynak, miniszteri posztjából Gyurcsány Ferenc menesztette, már 2008-ban. A mai napig tagja a szocialista frakciónak, emellett tanít a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is.

Lamperth Mónika egy fázos délelőttön. Fotó: MTI

Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszterként volt tagja a kormánynak, alig több mint másfél évig. Távozását anno azzal indokolta, hogy csak egy évig vállalta a miniszterséget.

Csehák Juditról ez még egy 1988-as fotó, akkor még az MSZMP PB tagjaként napfürdőzött. Fotó: MTI

Kóródi Mária az akkori koalíciós partner, az SZDSZ környezetvédelmi minisztere volt, de csak rövid ideig, 2002 májusa és 2003 májusa között.

Kóródi Mária csak egy évig volt miniszter. Vajon erre föl a grimasz? Fotó: MTI

Pártonkívüliként volt esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli miniszter Lévai Katalin, majd 2004-től EP-képviselőnek állt, miniszterként és EP-képviselőként is kiemelt figyelemmel foglalkozott a romák integrációjának helyzetével.

Lévai Katalin itt épp Franco Nero-val táncol. Fotó: MTI

Göncz Kinga a Gyurcsány-kormányok ideje alatt volt először Ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter, majd később külügyminiszter. A 2009-es EP-választáskor az MSZP listáját vezette, azóta képviselő Brüsszelben. A korábban védjegyének számító, konszolidáltnak egyáltalán nem mondható hajkölteményétől nemrég szabadult meg és tért át egy sokkal visszafogottabbra. Sajnos.

Göncz Kinga itt a még jól ismert frizurájával. Fotó: MTI

Szűcs Erika a második Gyurcsány-kormány szociális és munkaügyi minisztere volt 2008 áprilisától egy éven át. Manapság a Demokratikus Koalícióban politizál.

Szűcs Erika és az ő parlamenti magánya. Fotó: MTI

Horváth Ágnes SZDSZ-es politikusként állt az egészségügyi tárca élén, igaz, elég rövid ideig, mindössze egy évig. Minisztersége alatt a 20 legismertebb vezető politikus közül ő volt alegnépszerűtlenebb, ez nem valami szexi, de ettől függetlenül itt a helye.

Két versenyző egy képen. Balról Göncz Kinga, jobbról Horváth Ágnes. Fotó: MTI

Bajnai Gordon egy éves miniszterelnöksége alatt nem volt női kormánytag, ez nagyon nem szexi.

A második Orbán-kormány tagjai között csak egyetlen női miniszter szerepel, a 2011 decembere óta fejlesztési miniszter Németh Lászlóné. A miniszterasszony annyira szexi, hogy keresztnevét napokig találgatta a magyar sajtó, de ami ennél is fontosabb: diploma nélkül került a miniszteri székbe. Ja, a keresztneve egyébként Zsuzsanna.

hir24.hu