A Darányi Ignác- terv révén 35

millió forintos uniós támogatást kaptak a központ kialakítására, egész pontosan Krisztin N. László független polgármester feleségének és lányának a cége, a Bétakris Nonprofit Kft. volt a kedvezményezett. Az építkezést nem verték nagydobra, a badacsonyiak csupán egy elrejtett táblának köszönhetően értesültek a beruházásról.

 

 

– Sem testületi ülésen, sem a helyi újságban, sem más fórumon nem esett szó a képzőközpont felállításáról – mondta a Blikknek Rajzó Ildikó helyi képviselő. A képviselő először nem értette, hogy az elmúlt években 240 millió forintért felújított iskolától alig százméternyire miért építenek képzőközpontot.

Az ingatlan tulajdoni lapját megnézve kiderült, a telket két éve vette meg a polgármester családja a Balaton-felvidéki Nemzeti Parktól. A telek tulajdonosa a városvezető két gyereke, neki és feleségének haszonélvezete van az ingatlanra. A Balaton partjától nem messze fekvő 140 négyzetméteres háznak a kivitelezője pedig az alpolgármester, Orbán Péter cége, a Bazalt Products Kft., amely nettó 24,9 millió forintos ajánlatával nyerte el a munkát a Közbeszerzési Értesítő szerint.

 

Bár a Darányi-tervben uniós pénzeket osztanak szét mezőgazdasági és vidékfejlesztési célokra, a pályázatok nem nyilvánosak. – Tudomásunk szerint öt évre vállalták a képzések szervezését a képzőközpontban, utána már az unió nem követelheti vissza a kifizetett 35 milliós támogatást – mondta Rajzó Ildikó. Így akár az is előfordulhat, hogy azután csak saját célra használják a családi házra emlékeztető épületet, hiszen amit a telkükre építenek, az az ő tulajdonuk.

 

Megkerestük ezért a polgármestert, hogy milyen célból hozzák létre a központot. – Kérdezze meg a pályázatot kiíró Leadernél, ott vannak a dokumentumok – hárította el a választ a polgármester. Amikor közbevetettük, hogy a felesége cége nyert a pályázaton, és az ő telkükön épül az ingatlan, akkor hirtelen rossz lett a vonal, és hiába ismételtük meg többször is a kérdéseinket, nem hallotta.

Felhívtuk a feleségét, Krisztin Lászlónét is, akit augusztusban neveztek ki a helyi általános iskola igazgatójának. Ám hiába tudakoltuk a pályázat részleteit, illetve azt, milyen kötelezettségeket vállaltak az elkövetkező öt évre, s mi lenne az ingatlan sorsa ezt követően. Az erkölcstantanár először arra hivatkozva hárította el érdeklődésünket, hogy vezet. Amikor felajánlottuk, hogy visszahívnánk, akkor azt válaszolta: vasárnap nem nyilat­kozik. blikk.hu