Még az előző, MSZP-kormány nyilvánította

 kiemelt projektté a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése címet viselő beruházást 2010 márciusában. Akkor határozták meg a 2,4 milliárd forintos keretösszeget is, mintegy 400 millió forintos önrésszel. Minderről azonban a miskolci fideszes városvezetés nem hajlandó tudomást venni, a projekt lillafüredi részének elkészültét kizárólag saját eredményükként tüntetik fel.

 

 Ezt teszik az összes miskolci beruházással, a Zöld Nyíltól kezdve a Selyemréti Strandfürdőig, holott ezek a fejlesztések is a szocialista kormány, szocialista városvezetés idején indultak el. Saját eredményeikkel azért nem tudnak büszkélkedni, mert olyan nincs is: Miskolcon megállt az idő, az elmúlt 3 és fél évben új beruházás nem indult a városban, csak a korábban elindítottakat fejezik be. A fideszes városvezetés idegen tollakkal ékeskedik, miközben folyamatosan szidja az MSZP-t, annak a pártnak a képviselőit, akik döntöttek a fejlesztések egindításáról.

Minderről két szocialista országgyűlési képviselő, dr. Simon Gábor és dr. Varga László beszélt pénteken Miskolcon, a lillafüredi beruházás helyszínén annak apropóján, hogy szombaton dr. Kriza Ákos polgármester
átadta a felújított függőkertet.
Hangsúlyozták azt is, hogy az elmúlt 3 évben Miskolc önkormányzata egyetlen turisztikai fejlesztésre vonatkozó pályázaton sem nyert egyetlen fejlesztésre sem, jó példa erre Miskolctapolca ügye. Eközben viszont a környező nagyvárosok, Nyíregyháza, Debrecen sorra nyernek el uniós és állami forrásokat, legutóbb például Debrecen, a Nagyerdő fejlesztésére. Miskolc lemaradt a versenyben, s ez egyértelműen a fideszes városvezetés, a miskolci fideszes országgyűlési képviselők szánalmasan gyenge lobbierejének következménye. Most Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel kínjukban kineveztetik Sebestyén Lászlót tapolcafejlesztési miniszteri biztossá, s azzal ródsóznak, hogy a miniszter támogatja az elképzeléseiket. Milyen elképzeléseket? Mennyivel? Mikor? Miből? Erről egy szó sem hangzott el, s ez így eddig nem más, mint komolytalan kampányígéret.
Szóltak arról is, hogy az MSZP által elindított Diósgyőr-Lillafüred projektnek már tavaly el kellett volna
készülnie. Ehhez képest a lillafüredi függőkertet most avatják, a diósgyőri vár felújításához pedig csak most kezdenek hozzá. Ráadásul hozzá is piszkáltak az eredeti projekthez, nem épül meg például a vár mögötti tókertnél a multifunkciós, télen-nyáron hasznosítható Anjou-liget. Ehelyett inkább a csak nyári látványosságként használható lovagi tornák tere lesz, ha lesz, mert ez az építkezés még meg sem kezdődött. A miskolciak számára azonban az a legfájdalmasabb, hogy törölték a projektből a vár és Lillafüred közötti kerékpárút megépítését. Ennek ellenére a városvezetés úgy tesz, mintha hű, de nagyon támogatná és szeretné a kerékpárosokat. Dr. Kriza Ákos polgármester nem átall például olyan demonstráción is részt venni, amely magát a kerékpársportot népszerűsíti, miközben ő maga döntött úgy, hogy nem támogatja a kerékpárút-építést.
– Dr. Simon Gábor, Országgyűlési és Miskolc MJV