Ha énekelni már nem igazán, de beszélgetni még tudunk közben…

Gyaloglással az egészségért.

 Miközben egyeseknél a napi mozgás nem áll többől a távirányító vagy a mobiltelefon gombjainak nyomogatásánál, akadnak, akik megszállottan számolják, hány lépést tesznek meg egy nap, és nem nyugszanak, míg el nem érik a bűvös 10 000-es számot.

 

 

10 000 lépés nagyjából 8 km-nek felel meg, és valójában nem is olyan sok, ha figyelembe vesszük, hogy a lépések mennyisége ébredéstől kezdve egészen lefekvésig számít, a legtöbben mégis alig érik el a napi 3000 lépést. Pedig ezt a mennyiséget nem olyan bonyolult megnövelni, csupán gyakrabban kell sétáltatni a kutyát, messzebb kell parkolni a bevásárlóközponttól, lift helyett a lépcsőt kell választani, és a barátainkkal való találkozást is szervezhetjük a kávézó helyett egy parkba, ahol egy kedélyes séta keretében kiválóan meg tudjuk beszélni a legfrissebb híreket. Ezzel nem csupán a szív- ér érrendszerünkért teszünk sokat, de csontozatunk is erősödik, ráadásul a séta a kedélyünkre is jó hatással van.

A napi 10 000 lépést megcélzó program még Japánban indult évtizedekkel ezelőtt, az Egyesült Államokban azonban az utóbbi években vált népszerűvé köszönhetően annak a számos menő kiegészítőnek, melyekkel könnyedén mérhető, mennyit is gyalogolunk egy nap. A szakemberek azonban azon a véleményen vannak, nem az számít, hogy mérjük-e a lépéseink számát, és ha igen, mivel, a lényeg, hogy keljünk fel végre a fotelből és vágjunk bele, kezdjünk mozogni!

Mit tegyen hát az, aki elszánta magát a gyaloglásra? Miután beszerzett egy k

 

ényelmes sportcipőt, érdemes végiggondolnia, hogy mi is a célja: az egészség megőrzése, fogyás, vagy netán a sportteljesítményén való javítás? Első esetben a szakemberek minimum heti 150 percnyi közepes intenzitású sétát javasolnak, a fogyni vágyóknak már 300 percre lesz szükségük, vagy ha csupán 150 percre van idejük, azt töltsék intenzívebb gyaloglással, és persze mellé elengedhetetlen az egészséges étrend. Fő a fokozatosság, a mennyiséget lassan, napról napra növeljük, és a helyes testtartásra sem árt odafigyelni: tartsuk magunkat egyenesen, és a lábunkkal együtt a karunk is mozogjon. A gyaloglás tempója akkor megfelelő, ha énekelni már nem igazán, de beszélgetni még tudunk közben.