Újabb roma származású fiatalok válhatnak rendőrökké

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei

 Rendőr-főkapitányság vezetője 2013. szeptember 11-én három fiatallal írt alá ösztöndíj szerződést.

 

A főkapitányság először 16 évvel ezelőtt, 1996-ban hirdette meg a cigány származású fiatalok rendőrré válásának elősegítését célzó ösztöndíj pályázatát.

Az idei támogatási rendszer elnyerésére tizenhárom cigány származású fiatal nyújtott be pályázatot. Az egészségügyi és a pszichikai alkalmassági vizsgálatok elvégzése után a három legjobb eredményt elért tanulóval, Bari Ágnessel, Nagy Jánossal és Serfőző Alexandrával kötött támogatási szerződést a főkapitányság. Mindannyian az ózdi Széchenyi István Katolikus Közgazdasági Szakközépiskola tanulói.
Az elmúlt években a megye 24 különböző középfokú oktatási intézményéből összesen 49 fővel kötött a rendőrség megállapodást. A legtöbb sikeres pályázó (14 fő) a Diósgyőr-Vasgyári Szakképző Iskola és Kollégium tanulói közül került ki.
A támogatási rendszer segítségével 15 fiatal került a rendőrség tagjainak sorába. Közülük heten jelenleg is rendőri szolgálatot látnak el megyénk öt különböző kapitányságának állományában (az Edelényi, Sátoraljaújhelyi, Kazincbarcikai Rendőrkapitányságon egy-egy, az Ózdi Rendőrkapitányságon két járőri, a Miskolci Rendőrkapitányságon egy-egy fogdaőri és nyomozói munkakörben).
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságnak jelenleg öt roma tanulóval van érvényes, a középiskolai tanulmányaik hátralevő idejére szóló támogatási szerződése. A Miskolci Rendészeti Szakközépiskola 2013. évi felvételi eljárásában négy támogatott vett részt.
Változás a korábbi pályázati kiírásokhoz képest, hogy az idén már minden középfokú oktatási intézmény tanulója pályázhatott a támogatás elnyerésére – korábban csak érettségit adó iskolák tanulói tehették ezt. A szakiskolák pályázatba bekapcsolódó diákjainak ez esetben vállalniuk kell az érettségi megszerzését, tehát tanulmányaik folytatását a szakiskola befejezését követően. Szintén lényeges változás, hogy még korábban csak a második és harmadik évfolyamosok jelentkezhettek, 2013-ban már az első évesek is jelentkezhettek.
A támogató rendszer során a főkapitányság vállalja, hogy a támogatott részére, középiskolai tanulmányai hátralevő idejére az alábbi juttatásokat biztosítja:
számla vagy egyéb igazolás alapján a diákotthoni, kollégiumi szállás és a menzai étkeztetés költségeinek teljes körű térítését,
tanévenként – számla alapján, legfeljebb 25.000 forint értékben – ruházkodási segélyt,
tanszersegélyt (a tankönyvek költségeinek számla alapján történő, teljes mértékű térítése, az egyéb taneszközök esetében – ugyancsak számla alapján – tanévenként legfeljebb 4500 Ft értékhatárig,
az előző félév végi tanulmányi eredmény függvényében a tanév alatt, havi rendszerességgel folyósított pénzbeni juttatást:
3,00 – 4,00 tanulmányi átlag esetén nettó 2000,– Ft/hónap,
4,01 – 4,50 tanulmányi átlag esetén nettó 3000,– Ft/hónap,
4,51 – 5,00 tanulmányi átlag esetén nettó 4000,– Ft/hónap