A sajátos versenyt harmadik

alkalommal hirdette meg a babaszoba.hu. gyermek-egészségügyi portál. A három évvel ezelőtt alapított Az év szülészete díj odaítéléséről a kismamák dönthettek, mintegy három hónapon át tartó internetes szavazáson értékelhették az összes állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő szülészetet, az idén 56 intézményt.

 

 

Másodszor érdemelte ki „Az Év Szülészete” címet a Debreceni Egyetem Kazincbarcikai Kórháza. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei intézményt minden kategóriában magas pontszámmal illették az édesanyák, sőt idén ezt a kórházat tartották a felszereltség és környezet legjobbjának. A „barcikai szülészet” néhány éve elnyerte a WHO és a UNICEF által adományozott Bababarát Kórház címet, így minden anya-baba páros szakszerű támogatást kap a szoptatásban, és csak akkor különítik el őket egymástól, ha az elkerülhetetlen. Attól függetlenül, hogy 2012-ben a kórház-átalakítások miatt egy ideig a bezárás fenyegette, a szülészet már tavaly is remekelt: a fődíj mellett akkor a gyermekágyi- és újszülött-ellátás kategóriában is nyert.

A szavazásból az is kiderült, hogy a kisebb vidéki kórházakhoz erősebben kötődnek a helybeli családok, míg a megyeszékhelyen vagy a fővárosban működő intézményekkel szemben kritikusabbak az ott élők.