Újsághirdetésben és a munkaügyi  központon keresztül keres zalai varrómunkásokat és kárpitosokat horvátországi munkahelyre egy osztrák járműipari cég.

 

A munkaadó a Horvátország európai uniós csatlakozását követő magyar-horvát munkaerő-piaci nyitást kihasználva kínál állásokat. Varrodai tanfolyamot végzett, textilipari vagy cipész szakképzettséggel és szabászati tapasztalattal rendelkező dolgozókat keresnek a megyéből.

Fábics Zoltán, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ letenyei kirendeltségének vezetője az MTI-nek elmondta: első körben 150 magyar dolgozót keresnek a határtól mintegy 40 kilométerre fekvő Varasdra. Az első érdeklődők múlt szombaton voltak üzemlátogatáson és próbamunkán, hétfőn pedig már munkába is állhatnak.

Azonnal nyitottunk

A július elsejei horvát EU-csatlakozást követően Magyarország azonnal, feltételek és átmeneti intézkedések nélkül megnyitotta munkaerőpiacát a szomszédos állam polgárai előtt, és a magyar munkavállalók is mehetnek dolgozni Horvátországba.

Az EU új tagállama számára a szabad munkavállalást csak pár év múlva vezeti be a tagállamok nagy része. Svédország, Írország és több más EU-tagállam is úgy határozott, hogy Horvátországot két évre nem engedik be a munkaerőpiacukra. Szlovákia és Magyarország viszont már bejelentette be, hogy azonnal megnyitja a munkaerőpiacát a horvátok előtt.

Az Eurostat adatai szerint 2013 első negyedévében 18,1 százalékos a volt Horvátországban a munkanélküliség, a nők 17,9, a 25 év alattiak 50,1 százaléka nem dolgozott.

 

Mint arról a Profession.hu már korábban beszámolt: Horvátországban a magyarországinál magasabbak a keresetek (viszont a megélhetés is drágább), és akár jóval közelebb lehetnek szeretteikhez a külföldön munkát vállaló magyarok, mint egy másik uniós országban.

A horvát átlagbér 710 euró (300 forintos árfolyamon átváltva 213 ezer forint) körül mozog, emellett a minimálbér pedig magasabb, mint nálunk: a KSH adatai szerint déli szomszédunknál 374,31 euró, azaz 112 ezer forint a legkisebb munkabér.