Intézetigazgatói búcsú.Kedves  Hallgatók, Drága Tanítványaim!

Bizonyára innen-onnan hallották/hallottátok már, hogy szeptembertől nem én vezetem tovább a Szociológiai Intézetet, mivel a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen leszek főállású oktató. Nem hagyom itt azonban az Egyetemet, továbbra is részt veszek az oktatói-kutatói munkában.

Hatalmas megtiszteltetés volt számomra az, amikor 2008-ban bizalmat szavaztak nekem a hallgatók és az oktatók és intézetigazgató lehettem a Szociológiai Intézetben!
Biztosan elkövettem hibákat is, de azt elmondhatom, hogy életemben még soha nem vettem olyan komolyan egy feladatot, mint az intézetigazgatást (beleértve a gyereknevelést is, amire nem vagyok ugyan különösebben büszke, de attól tény)! Számomra ez a munka elsősorban egy közösség (hallgatók, oktatók és más munkatársak) felelősségteljes képviseletét jelentette és igyekeztem „felnőni a feladathoz”.

Nagyon boldog voltam, amikor 2009 elején sikeresen akkreditáltattuk a szociológia mesterszakot és az pótfelvételi eljárásban elindulhatott, szinte rekord létszámú hallgatóval, 30 fölötti létszámmal! Ugyanilyen öröm volt számomra, amikor az Intézet harmadik nekifutásra, kitartó, szívós munkával sikerre vitte 2011-ben a szociális munka alapszak akkreditációját, majd 2013-ban a szociális és Ifjúsági munka FSZ képzést. 4 szakirányú továbbképzési anyagot is elkészítettünk. Számos kiadványt szerkesztettünk (többek között a Szociológiai Olvasókönyvet, melyet még Loss Sándor kezdeményezett és szervezett). Elindulhatott a Szellem és Tudomány folyóiratunk 2010-ben, több sorozatunk (Közéleti Klub és Megújulás és Szociológia). Az utóbbi szemeszterekben minden héten volt egy-egy általunk szervezett esemény, vagy program. Bekapcsolódtunk a Wallenberg középiskolásoknak szóló vetélkedő szervezésébe, elindítottuk az erdélyi terepgyakorlatokat. Az öt év alatt (megszámoltam!) összesen 15 borsodi településen folytattunk kutatásokat a hallgatók közreműködésével. Nagyon jó kapcsolatot ápoltunk a műszaki karokkal, ezeknek köszönhető többek között júniusi „erőforrás” konferenciánk, „biomassza” projektünk. Létrehoztuk a Romakutató Központot és a Családkutató Központot. Közel 20, hazai és nemzetközi kutatás, fejlesztési koncepció és stratégia megvalósításában működtünk közre, Erasmus keretében nemzetközi partnereink száma elérte a 11-et és minden félévben örömmel láttuk/látjuk vendégül Colin Swatridge vendégoktatót. 5 nagy egyetemi pályázat sikeres megvalósításában vettünk/veszünk részt. Létrehoztuk az intézeti honlapot a diákok naprakész tájékoztatás érdekében. Tereptanári műhelyeket és találkozókat, tereptanári továbbképzéseket szerveztünk. Három intézeti tanszéket hoztunk létre. 12 konferencia fő- illetve társszervezői voltunk. Többek között vendégünk volt Czeizel Endre és Hablicsek László. Sorolhatnám még az általunk elért eredményeket….és igen, voltak mélypontok is. Nagy szomorúsággal tölt el például, hogy nem indul 2013 szeptemberében a szociológia alapszak! Remélem, a következő tanévben e tekintetben sikeresebbek leszünk.

Kedves Hallgatók és kedves Kollégák!
Nagyon szépen köszönöm azt a sok támogatást és azt a sok munkát, amit az Intézet működtetésére fordítottatok az elmúlt öt évben! Köszönöm szépen a diákok szeretetét és bizalmát!

Most Farkas Zoltán vált az intézetigazgatói pozícióban, akinek ehelyen is kívánok kitartást és eredményes munkát!

Minden kedves hallgatónknak kívánok tartalmas, sikeres tanévet! Engem továbbra is megtalálnak/megtaláltok – csak a szobám száma változott (106-os:))).

Miskolc, 2013. augusztus 30.

Szabó-Tóth Kinga