A B.A.Z. Megyei Főügyészég 9 személlyel szemben emelt vádat számítástechnikai rendszer és adatok elleni különösen nagy kárt okozó bűntett miatt.

 

A tényállás szerint az ügy I.r. vádlottja egy a cselekmény idején 2011 évben 27 éves férfi kormánytisztviselőként dolgozott a Megyei Kormányhivatal Miskolci Munkaügyi központjában.

Feladata volt, hogy az álláskeresőket nyilvántartásba vegye és a nekik járó állami juttatásokat határozattal megállapítsa, valamint gondoskodjon ezen ellátások kiutalásáról, folyósításáról.

A vádlott férfi 2010 elejétől 2011 szeptemberéig 127 ténylegesen létező, de ellátásra nem jogosult személy részére állapított meg határozattal különböző fajtájú álláskeresési ellátást.

A Munkaügyi Központ számítógépes rendszerében hamis adatokat rögzített az illető magánszemélyek munkaviszonya illetve álláskeresési időszaka tekintetében. A rendszer ezek alapján maga számolta ki, hogy milyen időszakon keresztül, milyen összegű ellátás folyósítható.

A gép által így kiszámolt összegeket havi rendszerességgel utalta a rendszer a vádlott által megadott 15 bankszámlára.
Összesen 56,5 millió forinthoz jutott jogtalanul a vádlott.

A cselekmény elkövetésében további 8 személy (5 férfi és 3 nő) segített neki. Ők egyrészt létező cégek nevében hamis igazolásokat állítottak ki a jogosultság tekintetében, másrészt pedig segítettek I.r. vádlottnak bankszámlákat szerezni, melyre a pénzt utalta a rendszer.

I.r. vádlott tevékenységét belső ellenőrzés révén tárták fel, majd őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba került 2011. októberében.

Az ügyészség a vádlottakat számítástechnikai rendszer és adatok elleni, különösen nagy kárt okozó bűntettel, közokirat hamisítással, magánokirat hamisítással vádolja.
A cselekmények büntetési tétele 2-től 12 évig terjedő börtön.

A vádlottak az I.r. kivételével beismerő vallomást tettek, mely terhelő I. r. vádlottra. Ezen kívül rendelkezésre állnak tanúvallomások és okirati bizonyítékok is.

Az ügyészség valamennyi vádlott esetében börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. A volt kormánytisztviselő esetében indítványozta a közügyektől és a köztisztviselői foglalkozástól eltiltást is.