MVK: Meghallgatásra talált az utazóközönség kérése

A fórumról röviden.
2013 nyarán összesen tizenkét alkalommal került megrendezésre a Polgármesteri Kabinet szervezésében a „Hivatal házhoz megy” elnevezésű lakossági fórum. Minden egyes alkalommal más-más városrészt adott otthont a rendezvénynek, amelyen részt vett a polgármester, több képviselő, és jó néhány szakember például az önkormányzattól, a Miskolc Holdingtól és annak tagvállalataitól.
Minden fórumon képviseltette magát a Miskolc Városi Közlekedési Zrt., több alkalommal a társaság vezérigazgatója, Devecz Miklós személyesen válaszolt a közösségi közlekedést érintő kérdésekre.
Egy kis statisztika a fórumokról
A 12 lakossági fórumon 80 lakos szólalt fel és 175 kérdést, illetve észrevételt intézett a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. felé. Az észrevételek számos területet érintettek, voltak a menetrenddel, egyes járatokkal, megállóhelyekkel, bérletpénztárakkal kapcsolatos felvetések is. Sokan érdeklődtek a villamos projekt és a Skoda villamosok mellett a jövőbeni buszbeszerzésekről is.
Kérések és ezek megvalósulása
1. Menetrend – új indulási időpontok
Utasaink igényének megfelelően többlet járatokat biztosítottunk, azaz a menetrendkönyvben meghirdetetteken felül új járatokat indítottunk például a 2-es autóbusz viszonylatán, munkanapokon 19:03-kor a Búza térről Tapolcára, szintén többen kérték, ezért az 1-es autóbusz szombaton a Majális-parktól 5:55-kor is indul.
2. Menetrend – több garantáltan alacsonypadlós járat
Többlet garantáltan alacsony padlós járatokat biztosítunk munkanapokon az 1-es autóbusz esetében a Tiszai pu-ról 06:04-kor, Majális-Parktól 06:45-kor induló járatoknál, illetve az 1-es autóbusz esetében a Tiszai pu-ról 15:49-kor, Majális-Parkból 16:30-kor induló járatoknál.
3. Menetrend – busz és vonat csatlakozás
Az őszi menetrendtől már elérhető lesz az első 38-as járattal az első IC utasaink kérésének megfelelően.
4. Menetrend – javított csatlakozás
Utasaink kérésére az 1-es és 1A-s autóbusz szeptember 1-től Diósgyőr felé megáll az Újgyőri főtérnél (a Vasas Művelődési Ház előtt) a 21-21B-s megállójában is, megkönnyítve az átszállást a 9-es, 19-es, 29-es, 67-es és 68-as járatokra.
5. Menetrend – szóló helyett csuklós autóbuszok
Szintén utaskérésre Görömbölyről a hajnali első, valamint néhány csúcsidőben közlekedő járatban csuklós autóbusz fog közlekedni.
6. Menetrend – többletjárat, javuló csatlakozási idők
Hajnalban az első 19-es járat korábban indul, csatlakozással a belváros és Felső-Majláth felé, míg este az utolsó 19-es járat később indul, hogy bevárja a Búza tér felől érkező 1-es autóbuszt.
7. Menetrend – új járatokra való igények
Az egyik fórumon többek között felvetették, hogy szeretnének az Avasi Kilátótól a Repülőtérig közlekedő autóbusz járatot. Az ehhez hasonló kérdésekkel kapcsolatban társaságunk hangsúlyozta, hogy jelenleg zajlik egy célforgalmi utasszámlálás, az ebből kapott adatok függvényében a kéréseket társaságunk újból felül fogja vizsgálni.
8. Bérletpénztár
Utas kérésre a diósgyőri bérletpénztár nyitvatartási idejét bővíteni fogjuk, két órával tovább lesz nyitva, 9-11 óráig az Ady E. Művelődési házban lévő értékesítési helyünk.
9. Megálló – fedett váró kialakítása
Az utasok fedett várókat hiányoltak két megállóhelyről: a 38–as autóbusz Arborétum megállóhelyéről, valamint az Újgyőri főtér 21-21 B megállóhelyéről. Ennek megvalósítására 500 000 – 500 000 Ft-ot kaptunk képviselői felajánlásból, a fedett várók elkészülése szeptemberre várható.
10. Váróterem
A Búza téren kérték, hogy ne csak a megállóhelyeken, hanem a váróteremben is le lehessen ülni. A kérésnek eleget téve az MVK Zrt. egy kétoldalú padot helyezett ki a bérletpénztárak elé.
11. A Zöld Nyíl villamosprojekttel kapcsolatban
Ismét felmerült az a kérdés, hogy az 1-es villamos – 1-es/1A-s autóbusz párhuzamos közlekedése ténylegesen megszűnik-e a „Zöld Nyíl” projekt zártát követően. Ez egy olyan vállalt EU-s kötelezettség, amely ha nem teljesül, a támogatási összeg visszafizetését kockáztatja a város. Polgármester Úrral közösen keresi az MVK Zrt. az 1-es autóbusz megtartásának lehetőségét.
12. Buszbeszerzés
Sokan érdeklődtek, hogy az új gépjárműpark milyen rekonstrukcióval fog megvalósulni. Az MVK Zrt. 75 darab új, alacsonypadlós, klimatizált, sűrített földgázzal üzemelő autóbusz beszerzésére és üzemeltetésére írt ki közbeszerzést július 30-án. A közbeszerzési kiírás szerint 2014 szeptemberéig ennek a hetvenöt darab járműnek meg kell érkeznie és üzembe is kell állnia.
– Miskolc Városi Közlekedési Zrt. –