Tudja, mi annak idején mindent pontosan jelöltünk. Ha cigány származású volt például a kismama, egy „c” betű került a papírjára, ami segített a szakembereknek is felkészülni azokra a nehézségekre, ami az ő esetükben az eltérő hagyományokból, a másfajta családmodellből fakadóan várható. De ugyanez igaz akkor is, ha egy nagyon rossz körülmények között élő várandósról van szó.
– Az ilyen listázás, a szegénység, még inkább a származás rögzítése felvet azért sok jogos emberi jogi kérdést, érint sok indokolható félelmet.
– Nem tagadom. Orvosilag viszont fontos lenne tudni, hogy mondjuk egy 6-8 négyzetméteres, döngölt padlós házból érkezik-e a kismama, ahol a minimális higiéniás feltételek sem adottak. Ma mi már csak azzal találkozunk, hogy bejön a várandós asszony a nyolcadik hónapban a rendelésre úgy, hogy terhessége ideje alatt semmilyen segítséget, még egy szem magzatvédő vitamint sem kapott. De mindennapos az is, hogy az alig 14 éves terhes kislányt az anyukája hozza be, mintha épp a fagyizóba mennének, erre jártak, hát beugranak. Közlik, hogy a kislánynak késik a menzesze. Aztán persze egy pillanat alatt kiderül, gyereket vár. Egészen meglepődnek aztán a kérdésen, hogy megtartja-e. Nem is kérdés, persze, hogy megtartja. A kislány a papírokra még a két x-et sem tudja leírni, csak húz egy hullámvonalat. Iskola helyett nőgyógyászhoz jár, nonszensz! Aztán pedig hiába mondjuk, hogy ilyen meg olyan vizsgálatokra jöjjön, legközelebb a szülőszobán látjuk. Ezek a körülmények egy átlagembernek elképzelhetetlenek, ők csak most, a hírekből szembesülnek azokkal a megdöbbentő állapotokkal, amelyek itt mindennaposak. Most azt hiszik, ez kirívó. Hát nem az. Mégis mit gondolnak a fővárosi törvényhozók? Ilyen körülmények között hova vezet, hogy már 12 éves kortól nem tiltott a szexuális élet?A teljes cikk itt.  http://www.vasarnapihirek.hu/