Vasárnap délután megérkezett Budapestre a Sólyom Airways első, Álmos Vezér nevére keresztelt gépe a lízing cég székhelyéről, a dél-angliai Bournemouthból. Vágó József, a Sólyom Hungarian Airways Kft. vezérigazgatója a Napi.hu kérdésére elmondta, hogy a második gép szeptember elején érkezik, az első teljes flotta, ami hat gépből áll majd, a jövő hónap végére áll fel Budapesten.

 A Sólyom gépei kezdetben charter forgalmat bonyolítanak majd, ennek kapcsán több megkeresése van a cégnek, s a tervek szerint október elején repülnek majd menetrendszerűen. Kezdetben 22 célállomásra, de még az év végéig ez 36-ra gyarapszik az útvonalak száma. A jegyek értékesítését pedig záros határidővel, várhatóan augusztus végén megkezdik – tette hozzá Vágó, aki a lapunknak azt mondta, hogy idén vagyis a három hónap alatt körülbelül 300 ezer utassal számolnak.

Az útvonalak továbbra sem ismertek, de például varsói járata lesz a Sólyomnak. Idén hosszú távú járatot még nem kínálnak, az majd csak a jövő évi nyári menterendben szerepel. A Sólyom várhatóan az Arab-öbölbe is indít majd járatot. (Ezt részben a külföldi, közel-keleti partnerek okán is repülni is fogja)

A társaság 35 munkakörben hirdetett állást, s jelenleg 30 főállású munkatársa van a cégnek, köztük például az a két, egykori Malév-pilóta, aki hazahozta a gépet Angliából. Az említett hat gép üzemeltetése idején 650-700 fő dolgozhat majd a cégnél. Az év végére egyébként 12 gépből áll majd a flotta. A légitársaság a következőkben választja majd ki a földi kiszolgáló céget, ezzel kapcsolatban tárgyalnak majd a Malév Ground Handling Kft.-vel és a Celebi Kf.t-vel is.

Vágó  elmondta, hogy eddig kétmillió eurót fektettek be, a kft. finanszírozta a gépeket, külső forrást nem igényeltek. (A lízingdíj fix összeg, amit minden gép megérkezésekor fizetni kell, illetve a későbbikeben, a lízingidőszak alatt). A két gép megérkezéséig nem lesz szükségük tőkeemelésre, amint erre igény mutatkozik, az összeg rendelkezésre áll – tudtuk meg a cégvezetőtől.

A Sólyom prémium szegmensben akar repülni, s általában két osztály lesz a gépeken, de a tengerentúliakon három. Az utasok maximális ellátásban részesülnek – fogalmazott Vágó, a fedélzeti ellátást pedig tálcán kínálják, nem zacskóban.