Orbán arra is utasítást adott,  hogy a Gyemszi a vizsgálat idejére függessze fel a kórház igazgatóját. A kormány az ügyészségen bejelentést tesz az ügy körülményeinek kivizsgálására – tették hozzá.

 

A miskolci megyei kórház osztályán néhány nap alatt több, igen kis súlyú, nem kellően fejlett koraszülött csecsemő is életét veszítette, mert életműködésüket nem sikerült fenntartani – idézte fel az Emmi a történtekről. A kórház jelentési kötelezettségének eleget téve augusztus 8-án tájékoztatta a megyei kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervét (NSZSZ).

Mivel az esetek halmozódása felvetette egy esetleges fertőzés lehetőségét, az egészségügyi hatóság járványügyi vizsgálatot kezdett – tette hozzá az Emmi államtitkársága.

A kórház azonnal meghozta a legfontosabb járványügyi intézkedéseket: átszervezték az érintett osztályon az elhelyezést, a higiénés rendszabályok fokozott betartása mellett folyamatos ellenőrzést végeznek, illetve jelentő szolgálatot működtetnek. A halott koraszülöttektől vett mintákat az OEK Nemzeti Referencia Laboratóriumában jelenleg is vizsgálják – tette hozzá a közlemény.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), illetve a fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) megtette a szükséges lépéseket, óvintézkedéseket és erről folyamatosan tájékoztatja az Emmi Egészségügyért Felelős Államtitkárságát. A vizsgálat jelenleg is folyamatban van – zárult a közlemény.

Csiba Gábor, a kórház igazgatója korábban a hvg.hu-nak azt mondta, nincs szó semmiféle fertőzésről. Az igazgató a KDNP honlapja szerint a párt országos elnökségének a tagja, illetve tagja a borsodi megyei közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának is.

A kórház koraszülötteket ellátó centrumát nemrégiben felújították, a miskolci intézmény csaknem 400 millió forintot nyert uniós pályázaton egyebek mellett inkubátorok, intenzív lélegeztetők, infúziós pumpák beszerzésére – írta július elején a Borsod Online. A fejlesztés során alakították ki azt a harmincágyas részleget, amely a kis súlyú koraszülötteket, illetve egyéb betegséggel, fejlődési rendellenességgel született újszülötteket, fiatal csecsemőket fogadja.