Miskolci Rockfesztivál. Csinálnak egy ilyet Payáék

A Miskolci Rockfesztivál időpontja  szeptember 13-14-15 (péntek, szombat, vasárnap) – tudtuk meg Hímer Bertalan Paya főszervezőtől. Fontos, hogy a rendezvény ingyenesen látogatható – teszi hozzá. A jelenleg már lekötött fellépők: Generál No.3, ős-P. Box, Török Ádám és a Mini, Miskolci Illés Emlékzenekar, Takáts Tamás D.B.B., Tátrai Tibor és az Áll-a-tok, Ildi Rider, KGST, BMW, Miskolci körforgalom, 925 zenekar és lesznek még sokan mások… A szervezés még folyik, amennyiben további támogatók lesznek pénzügyi vonalon, a fellépők sora tovább bővül. Egyébként az itt felsorolt zenekarokból/előadókból többen felléptek 1973-ban is – egészíti ki Hímer Bertalan Palya.

 

Kapcsolódó program
Egy esemény még kapcsolódik a 40 éves rendezvénysorozathoz. Ez a várban megrendezésre kerülő szeptember 14-ei P.Mobil koncert, ami ugyan önálló rendezvény és csak belépővel lehet megtekinteni, de a zenekar érintettsége (’73-ban felléptek) és az időpont egyezése okán kapcsolódik a jubileumhoz. A tervek szerint itt fotókiállítás és filmvetítés is lesz a ’73-as fesztiválról készült dokumentumokból. A hétvége egyik érdekessége a Generál No.3 együttes (Generál volt ’73-ban) most akusztikus trió debütálása itt a rendezvényen! vasárnap 21 órától. Várkonyi Mátyás-Novai Gábor-Szatai Gábor (a Slamovits féle No zenekar volt énekese) a felállás, Generál és No dalokból áll majd a műsor – tudtuk meg.
Várkonyi Mátyás – mint meséli – sajnos csak zeneszerzőként tudott részt venni a fesztiválon, de rengeteg jó sztorit hallott a zenésztársaktól. A szeptemberi fellépésükön a régi Generál számok közül elhangzik a Ha ismerném, a Neked szól, A kérdés, a Pofon – hogy a legismertebbeket említsük – című szerzemény.
Novai Gábor a Generál tagjaként jelen volt a ’73-as rendezvényen, számos emléket őriz a nagyszabású összejövetelről. Botránytól sem volt mentes a találkozás.

A Sziget elődje
Gyakorlatilag a Sziget elődjének nevezhető a fesztivál, a kor színvonalán megrendezve – emlékszik vissza. Rengeteg volt a rendőr, nem tudták mire számíthatnak, nem volt tapasztalat ilyen tömegrendezvényről. Ez okozhatta, hogy Bródy egy ma már ártatlannak tűnő mondat után – „Próbáljatok szállást szerezni, mert ha nem a rendőrség majd elszállásol” – elvitték és ő tényleg a fogdában töltötte az éjszakát – idézi fel a történteket.
„A hangulat nagyon jó volt, a stadion tejesen megtelt. A fesztivál különlegessége abban is megnyilvánult, hogy ennyi zenekar együtt korábban nem szerepelt. Utána sokáig nem is követte hasonló megmozdulás. Persze a szervezés fejletlensége is megmutatkozott, nem volt megfelelő infrastruktúra, mobil WC-k és tényleg nem volt hol aludniuk az embereknek” – összegzi Novai Gábor. boon.hu