Több magyarországi településen  küzdenek vagy küzdöttek az ózdihoz hasonló problémákkal a közkutak működtetése miatt – írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint a „pazarlás nem ózdi jelenség”, máshol is pancsolnak a közkifolyóknál, autót sem csak a borsodi városban mosnak ingyenvízből. Máshol korábban arra is volt példa, hogy valakik kisteherautókkal álltak a közkifolyókhoz, hatalmas műanyag tartályokba vették a vizet, otthon pedig abból itatták az állataikat.

Fotó: MTI / Vajda János

Más településeken is zártak el kutakat takarékoskodási céllal, ezek az önkormányzatok azonban nem lettek „politikai hecckampány” áldozatai. A nyomáscsökkentő fojtással sem csak Ózdon éltek, mert máshol is azt tapasztalták, hogy korlátozás nélkül egyes közkutakon elképesztő mennyiségű víz folyik el.

A Magyar Nemzet szerint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaburán például nemcsak a közkutak működtetésére, hanem a háztartási vízfogyasztás díjának beszedésére is egyedi megoldást dolgoztak ki. Tették mindezt azért, hogy a költségek minél nagyobb részét fizettessék meg a fogyasztókkal, és a lehető legkisebb legyen az önkormányzat vesztesége.

A Farkas Flórián (Fidesz) vezette Országos Roma Önkormányzat tegnap közleményben tudatta, hogy„kezdeményezésére, a Belügyminisztérium hathatós közbenjárásával, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormánymegbízottal és Ózd város Polgármesterével való egyeztetés alapján, Ózd város közkútjainál az eredeti állapot visszaállítása megkezdődött”.

A belügyminiszter előzőleg nyílt levélben tudatta ugyanezt. Pintér Sándor arra reagált, hogy Nyakó István (MSZP) korábban szintén nyílt levélben jelezte, a miniszter felhívása dacára csak az elzárt kutak felét állították helyre az eredeti állapot szerint, a közkutak lefojtását sehol nem oldották fel. Pintér Sándor ezt cáfolta, szerinte a polgármester a döntést tiszteletben tartja, annak végrehajtását nem akadályozza.