Az ózdi önkormányzat pénzügyi és  gazdálkodási bizottsága által kidolgozott tervezet, amit a többségében Fidesz-KDNP-s testület megszavazott, több megoldási javaslattal állt elő a költségek csökkentésére:

 

Szűkítők felszerelése a közkutakra a nagy mennyiségű és a pazarló vízvételezés megakadályozása érdekében.
Közterület-felügyelet gyakoribb ellenőrzése az illegális vízvételezés megakadályozására/csökkentésére.
Közkifolyók számának felülvizsgálata, amely esetben a jogszabály megengedi, azok leszerelése.
A fogyasztóknak a hivatkozott rendelet szerint ki kell számlázni az átalányfogyasztást.
A fenti rendeletnek a jogszabályi és szervezeti változásokra tekintettel történő aktualizálása.
A vízközmű-szolgáltatást az 58/2013-as kormányrendelet szabályozza. Ebből nem egyértelmű, hogy illegálisnak számít-e vizet hordani a közkutakról, és ha igen, milyen vízmennyiségnél csap át a törvényes vízvétel törvénytelenségbe.

Lehet, hogy az emberek többségének jó érzés lopni

Fürjes Pál ózdi fideszes polgármesternek nem sok ideje volt a 444.hu-val beszélgetni, mert éppen egy túrát vezetett. Ezeket mondta:

Egyesek felfújják az ügyet.
Másfél hónapja döntöttek a kutak elzárásáról.
Évi 13 milliós kárt okoztak ezek a településnek.
A korlátozással együtt is mindenki ivóvízhez jut, ahogy a törvény előírja.
Csak nem 50 liter jön a kútból percenként, hanem öt.
És a java:

A fürdést és a pocsékolást meg kell akadályozni.
Lehet, hogy az emberek többségének jó érzés lopni, de valakinek meg fizetni kell.
A többség fizeti a lakbért meg a vízdíjat rendesen, ők joggal háborodtak fel.
Nincs ingyen víz.
Nem a helyi kolóniákkal volt baj

 

– Volt olyan kút, ami 5 családot látott el és 470 köbméter víz fogyott rajta, egy másik meg 11 családot, és ott csak 80 köbméter víz. Ez azért nem egy normális állapot – mondta Dr. Bélteczki János, az ózdi önkormányzat egyik fideszes képviselője. Arról is beszélt, hogy már egy hónapja elkezdték a kutak lezárását illetve szűkítését, de mindenhol ügyeltek arra, hogy a házaktól 150 méteren belül legyen kút, ahol a víz nincs bevezetve.

Egyhangú szavazás volt, mert a vízmű mindig jól előkészített javaslatokkal készül.
Szerinte nem igaz, hogy az emberek ne jutnának vízhez, legfeljebb arról van szó, hogy másfél perccel többet kell várniuk, mire megtelik a kanna.

Évi 15 millió forintja ment el az önkormányzatnak a kutakra, olyan helyen, ahol elvileg minden házban volt bevezetett víz 110 köbméter fogyott. Ezt egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak. Nem a helyi kolóniákkal volt gond. Messzebbről jöttek kiskerttulajdonosok, autóval, utánfutóval és 50-60 literes hordókat töltöttek meg vízzel. Ez az, amire nincs pénzünk.

Reggeltől másfél órás sorok

Reggel 6 és 8 között másfél órás sorok vannak a megmaradt kutaknál. Ez embertelen ebben a hőségben.
Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő a helyszínen azt mondta: a katasztrófavédelem segítségét fogja kérni, ha a melegben az önkormányzat nem állítja vissza a kutakat.

Tüntetnek

– Az volt a bajuk, hogy ott pancsoltak a roma gyerekek – mondta Harkály Csaba, a Roma-Magyar Baráti Társaság (RMBT) elnöke, aki szerint a helyi kisebbségi önkormányzat is tehetetlen az egyhangú képviselő-testületi döntés után. Harkály, aki az Ózdtól elcsatolt Farkaslyukon lakik, azt mondta, az ő falujában nem zárták el a kutakat, viszont a napokban járt a városban, és látta, hogy egyes ottani kutakat elzártak, másokat leszereltek, illetve szűkítővel láttak el.

Harkály úgy tudja, hogy azoktól a lakásoktól, ahol nincs vezetékes ivóviz, 150 méterre lennie kell közkútnak. Egy másik forrásunk szerint az önkormányzat légvonalban mérte ki a 150 méteres távolságot, ami azt eredményezte, hogy egyes lakásoktól több száz métert is kell gyalogolni, mire az ózdiak ivóvízhez jutnak.

Harkály hétfőre tüntetést szervez az ózdi önkormányzat épülete elé.  444.hu