Legalább hetven ember életét vesztette szombat reggelre kairóban, a hadsereg által megbuktatott Mohammed Murszi elnök hívei és ellenfelei közötti összecsapásban. A hadsereg is beavatkozott az utcai harcokba. Az al-Dzsazíra szerint a halálos áldozatok száma 120 is lehet a Raba al-Adauija kairói mecset előtt tartott tiltakozó virrasztás során kelt összetűzéseknek.

 

A Muszlim Testvériség szóvivője, Gehad el-Hadad 70 halottról számolt be, megjegyezve, hogy a végső szám, a rengeteg sérült ismeretében sokkal magasabb is lehet. „Nem sebesülést akarnak okozni, céljuk a gyilkolás” – mondta az éles lőszereket is bevető hadsereg fellépéséről a szóvivő. A BBC a helyszínen lévő orvosokra hivatkozva ezer sebesültről tud, más források ennek többszöröséről szólnak.

Beszámolók szerint éles lőszerrel folynak a harcok, fegyverropogást reggel is lehetett hallani.

Halálos áldozatokkal jártak az összecsapások Alexandriában is.

Murszi hívei július eleje óta folyamatosan tiltakoznak a mecsetnél, követelve Murszi hivatalba való visszahelyezését. Az Abdel Fattah al-Sziszi által vezetett Legfelső Katonai Tanács (SCAF) azonban ezt elutasítja, és őrieze alatt tartja az ország történetében először szabadon megválasztott elnökét. Murszi a mérsékelt és radikálisabb iszlamisták támogatását élvezi, a korábbi évtzedekben élvezett befolyását féltő hadsereg hívei pedig a világi állam híveiből, valamint a 80 milliós lakosság ötödét kitevő kopt keresztények közül kerülnek ki.

A hadsereg támogatását élvező kormány képviselői korábban többször felszólították Murszi híveit, hogy adjanak fel a tiltakozással. A belügyminisztérium vezetője pénteken a tiltakozók táborának törvényes felszámolását ígérte.