Magyarországon a bankok kritikus  helyzetben vannak, és nem képesek további terheket elviselni a devizahiteleseknek nyújtott kormányzati segítségnyújtás miatt – mondta a Reutersnek a Raiffeisen magyarországi vezetője.

 

Heinz Wiedner üdvözölte a hírt, miszerint a kormány a bankokkal is tárgyalásokba kezd a devizahiteleseket megsegítő programról. Ugyanakkor a Reutersnek a bankvezér azt mondta, még nem világos, milyen formában segítik majd meg a devizahiteleseket.

„A már eddig is fizetett különadók miatt egyszerűen már nincs mozgástere a bankoknak erre. Elég, ha csak a bankok nyereségességét nézzük: általában veszteségesek. Ahogyan az állam, úgy a bankok is kritikus helyzetben vannak, és nem vagyunk képesek több terhet elviselni. Ez azt jelenti, hogy bármilyen megoldásra is kerül sor, az nem érintheti jelentősen sem a bankokat, sem az állami költségvetést” – mondta Wiedner a Portfolio.hu tudósítása szerint.

Mint ismert, Navracsics Tibor közigazgatási miniszter a múlt hét elején beszélt először egy újabb, az összes magyar devizahitelesnek segítő elképzelésről. A héten már a kormányülés elé is került több javaslat, de döntés még nem született, és lehet, hogy – politikai okok miatt – jó ideig nem is fog. Varga Mihály gazdasági miniszter arra utalt, hogy az összes devizás jelzáloghitelt forintosítani kellene – ha ez történne, akkor az átváltás árfolyamától és feltételeitől függne, hogy ki mekkora veszteséget szenvedne el ezen.