Az tudakolta, mely állami cégeknél,  kiknek fizettek kompenzációt a tranzakciós illeték miatt. Lázár nem tudja, de intézkedik.
„Tisztelt Államtitkár Úr!

 

Az elmúlt napokban fény derült több minisztériumban is folytatott gyakorlatra, miszerint a kormány által kinevezett vezető tisztségviselőknek és kormánypárti politikusoknak kompenzálják a bevezetett tranzakciós illetéket. Közben a nyugdíjasok és a minimálbéren élők saját maguk fizetik Orbán új adóját.

Hogy ez az eljárás erkölcsileg elfogadható-e vagy nem, hogy a Fidesz megszorításait minden magyar emberrel kifizettetik, majd saját embereiknek felmentést adnak alóla nem tisztünk megítélni. Megteszi azt a magyar társadalom és a választópolgárok.

Tisztelt Lázár János úr!

Örvendetes, hogy a minisztériumokban és azok háttérintézményeiben a felháborodás hatására megszüntetik a kompenzációt. Ám arról is tájékoztatást kérnénk Öntől, hogy az állami cégekben (például MTVA, NFÜ, MVM) pontosan kik, és mekkora kompenzációban részesülnek. Úgy gondoljuk, a társadalom minden adófizető tagjának joga van tudni, hogy kik a kivételezettek, akiket az orbáni megszorítások kevésbé érintenek.

Mivel a kormányzat többször is hangot adott demokratikus elkötelezettségének – még, ha ezt sokan kétségbe is vonják, többek közt az MSZP – úgy reméljük, nem okoz gondot, hogy nyilvánosságra hozzák az adófizetők pénzének mások kártalanítására történő elköltését”.

Ez szerepel abban a nyílt levélben, melyet az MSZP alelnöke, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke, Gúr Nándor küldött Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak csütörtökön.

Levelére meglepően gyorsan reagált az államtitkár, az alábbiakat írva:

„Tisztelt Gúr Nándor Úr!

Tájékoztatom, hogy 2013-ban a Miniszterelnökségen nem került sor a folyószámla-költségtérítés (azaz az illetmény, a munkabér átutalásából és felvételéből adódó többletköltségek munkavállalók számára történő) kifizetésére. A tegnapi kormányülésen arról született döntés, hogy a jövőben mind a Miniszterelnökségen, mind a minisztériumokban, illetve azok háttérintézményeiben megszűnik a fenti kompenzáció. Az Ön által kért állami vállalatokra vonatkozó adatokat bekérem, és egyúttal intézkedek arról, hogy az adatok beérkezésüket követően azonnali hatállyal nyilvánosságra, illetve képviselő úrnak megküldésre kerüljenek.

Üdvözlettel:

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető államtitkár”