Ficsku Pál. Messi mutat az üres  polcokra és tárja szét a kezeit. Hát, uraim, mi van itt?

Késes Matyi vállalkozása, a bringóhintós cigifutár-szolgálat beindult. Már az első nap volt kuncsaftja. Én voltam az. Meg a Mókus büféből is rendeltek néhány doboz cigit. Irány a Forint. Én ugyan nem cigizek, de van ott egy trafik, ahol a legkomolyabb kulturális újság felhozatal van. Összehozzuk a kultúrát, a bizniszt meg az egészséges életmódot.

A nemzeti dohányboltokat állítólag azért hozták létre, hogy visszaszorítsák a fiatalok dohányzását, és az egészséges életmódra neveljenek. Késes Matyi ugyan sokat szív, nem is fiatal, de hát már megszokta, hogy a betegekre és közhasznúakra nemigen gondolnak errefelé. Az egészséges életmód ugyan megvan, rokkantnyugdíjas nem bringózott ennyit, mint ő.

(Csak úgy zárójelben jegyeznék meg egy dolgot. Olvastam hírekben, meg tapasztaltam is, hogy a dohánybolttal nem rendelkező falvakban összefogtak az emberek, kalákában hozzák a cigarettát. No most ez környezetvédő, mert amíg eddig Zoli bácsi biciklivel járt a kisboltba cigiért, addig most a szomszéd a használt Zasztavával megy három falut, ad gázt az útszéli virágoknak. Ráadásul Zoli bácsinak se kell mozognia, vigyáz rá kormányunk és pártunk, nehogy má’ kiköpje a tüdejét.)

Szóval a Forintra megyünk.

A Forint, más néven Villanyrendőr az a hely, ami Miskolc márkajegye lett. Ifjú korunk állandó találkahelye. Ha egy biztos pontot akartál régebben mondani, csak annyit kellett, találkozunk a Forinton. A nevét onnan kapta, hogy a csövesek és nem csövesek ott lejmoltak, haver, van egy forintod? Aki megállt a Forinton, és nem kért valakitől legalább egy bélást, az nem volt ember. A Villanyrendőr meg onnan jött, hogy ott volt a város egyetlen „fényjelzős közlekedési lámpája”.

Ma már a Forint se a régi, nem is úgy hívják, a városvédők átkeresztelték Szinva-teraszra. Számomra már nem is találkozóhely. Két dolog miatt jártam oda. Újságot venni, meg megsimogatni Mancs kutya szobrát. Mancs kutyához érzelmileg kötődök. A gazdája, Lehoczky László hordta apámat speciális mentőszolgálatával kórházba, amíg élt.