A Svájci Alpok meghódítására  készül az ózdi lány

Az ózdi származású Galanics Mariann egy átlagos ember számára nehezen felfogható sportteljesítményre készül. A terepfutó ugyanis augusztus második hetében a Svájci Alpokba utazik, ahol a Swiss Irontrial elnevezésű terepfutó versenyen küzd majd az ellenfelekkel, az órával, a távval és a szintkülönbséggel is.

 

A számadatok beszédesek: több mint 82 kilométer, 5000 métert meghaladó emelkedés, 30 órás szintidő. Hazai léptékkel egy ilyen megmérettetésre rendkívül nehéz felkészülni, hiszen a környezeti adottságok egészen eltérőek. Mariann mégis belevág, élete legnagyobb kihívása előtt áll.

Kiválasztott lett

– Erre az esztendőre nem terveztem ilyen komoly erőpróbát, de az élet így hozta. – A Mammut sportszergyártó cég meghirdetett egy nyereményjátékot a közösségi oldalán, amin sikerrel vettem részt – árulta el a részleteket Galanics Mariann. – Ők állják a nevezési díjamat, valamint a szükséges futóruhával is fölszerelnek. Amint kiderült, hogy a tizenöt támogatott terepfutó között vagyok, azóta természetesen még tudatosabban készülök a nagy feladatra.

Mariann dolgát az elmúlt időszakban egy térdsérülés nehezítette, de ebből teljes mértékben sikerült felépülnie. Az orvosi költségek viszont anyagilag átrendezték a költségvetését, ezért az utazás és a szállás díjja még nem állt össze teljesen.

A legnagyobb kihívás

– Az orvosommal többször is konzultáltam, most már semmi akadálya nincs annak, hogy részt vegyek a Swiss Irontrail-en – folytatta a terepfutó. – Remélem, hogy a hiányzó összeget is sikerül előteremteni, és akkor csak rajtam múlik majd, hogy mennyi idő alatt győzöm le aSvájci Alpokat. Minden szempontból ez lesz számomra a legnagyobb erőpróba. TavalyFranciaországban 41 kilométeres távot teljesítettem sikerrel, majd itthon a Dupla Élményen vettem részt. Itt párban kellett futni a 73 km-t, amit 12.5 óra alatt sikerült teljesíteni. Egyébként ezt a versenyt jelöltem meg referenciaként, hiszen a nevezési díj támogatásakor a svájciak megnézték, hogy milyen teljesítményekkel rendelkezik a pályázó.

Galanics Mariann augusztus 6-án tervezi a kiutazást, hogy néhány napot a magaslati akklimatizációval tölthessen. Addig azonban napi szinten fut, hétközben 1.5 órát, hétvégenként pedig akár ennek a dupláját is. Igyekszik minden szempontból ráhangolódni a 82 km-es számra. Itthon ilyen jellegű versenyen nem tud részt venni, ezért is érdeklődve várja a svájci kirándulást.

boon.hu