Érthetetlennek nevezte az ellenzék  viselkedését földügyben Sebestyén László, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján. Véleménye szerint a Jobbik a baloldallal együtt a nagybirtokosok és a spekulánsok oldalára állt.

 

– Az új földtörvény garantálja, hogy 10 hónap múlva – a külföldiek földvásárlási moratóriumának lejárta után is – a magyar gazdáké és családi gazdaságoké legyen a magyar föld. Radikálisan visszaszorul a nagybirtokok száma, a családi gazdaságok javára. Az új földtörvény véget vet a baloldal mögött álló zöldbárók, nagybirtokosok és spekulánsok korszakának – jelentette ki Sebestyén László.

Nem juthatnak magyar földhöz az átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű gazdasági társaságok és nem léphetnek életbe a spekulánsok érdekeit szolgáló zsebszerződések sem. Kizárólag helyben lakó, helyben gazdálkodó családi gazdaságok szerezhetnek földhasználatot, amelynek köszönhetően a földek döntő része, legalább 80 százaléka családi gazdaságok használatába fog kerülni – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Sebestyén László szerint, ha az ellenzék vette volna a fáradságot, és elolvassa a tervezetet, akkor világossá vált volna számukra, hogy az új földtörvénnyel – amit június 21-én a parlament 253 igen és 17 nem szavazattal, tartózkodás nélkül megszavazott –, a külföldieknek „annyi esélyük lesz magyar földet vásárolni, mint ma délután aranyat mosni a Szinvából”. A törvény megfelel az uniós elvárásoknak, de megnehezíti azt, hogy a magyar föld külföldiek és spekulánsok tulajdonába kerüljön.

A törvény több mint egy éven keresztül széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetésen ment át. Földet venni szigorú feltételekkel lehet, mind a vevő személye, mind a szerződéskötés körülményei szigorúak és átláthatóak lesznek. A helyi földmozgásokat a családi gazdaságok fejlesztésére lehet felhasználni, a helyben lakó gazdálkodók választják meg azt a földbizottságot, amely dönt a helyi földvásárlásról.

Külföldi csak akkor vehet majd földet, ha valóban földműveléssel foglalkozik, letelepedik Magyarországon és életvitelszerűen ott lakik, megvan a szükséges végzettsége, földet művel, és a helyi földbizottság beleegyezését is megkapja. A birtokméret maximuma a felére csökken: a mostani 2500 hektár helyett legfeljebb 1200 hektár lehet majd. Bizonyos kivételes esetekben 1800 hektár is lehet ez a terület, például állattartó telepeknél.