Július 16-a éjfél után már csak a  nemzeti trafikok árusíthatnak Magyarország területén dohányárut, a koncessziót nem nyert vállalkozóknak a határidő után adóhatósági ellenőrzéssel kell számolni. Ez alól a nemzetközi repterek indulási oldalán, valamint a büntetés-végrehajtási intézmények területén található boltok a kivételek. Pécsen kevesebb bolt nyílt meg, mint ahányra koncessziót nyertek.

Bár az eredeti kiírás szerint július 15-e éjfél után már csak a nemzeti dohányboltokban lehetne dohánytermékeket árusítani, a Magyar Távirati Iroda korábbi hírében javították a dátumot, azaz július 16-a éjfélig lehet a koncessziót nem nyert árusoknak a cigarettákon túladni. Az MTI anyaga szerint a „régi dohányárusító helyek szigorú ellenőrzésre számíthatnak. A Magyar Nemzet korábbi beszámolója szerint az adóhatóság július közepén országos vizsgálat-sorozatot indít. A vámhatóság munkáját a közterület-felügyelők és a polgárőrök is segítik majd, mégpedig úgy, hogy tájékoztatást adnak arról, hol találkoztak feltételezhetően engedély nélküli dohányforgalmazással.”

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága az alábbi közleményt juttatta el a Pécsi STOP szerkesztőségének a témával kapcsolatban.

„Mivel az engedéllyel nem rendelkező kiskereskedők 2013. július 16-át követően dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység folytatását már nem végezhetik, így a készletükben maradt termékek sorsát rendezni kénytelenek. 2013. július 17-től a vámhatóság folyamatos helyszíni, eseti vizsgálatokkal fogja ellenőrizni a dohánytermék-kiskereskedelmére már nem jogosult kereskedőket. Az ellenőrzés nem „akció-szerű” lesz, folyamatosan fog történni. Akik 2013. július 16-át követően dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet jogosultság, vagy vámhatósági engedély nélkül folytatnak – függetlenül attól, hogy működési engedélyük birtokában 2013. július 1-jét megelőzően dohánytermékek értékesítésére jogosultak voltak – jogsértést követnek el és 5 milliótól 500 millió forintig terjedő bírsággal sújthatók a „Trafiktörvény” rendelkezései szerint.

Az MTI hírben említett együttműködési megállapodást a Budapesti Polgárőrség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságával írta alá, így az Budapesten érvényes.”

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.(NDN Zrt.) honlapját áttekintve kitűnik, hogy nem mindenhol kell koncessziót nyerni a további árusításhoz. A „Gyakran Ismételt Kérdések” menüpont alatt található válaszok alapján „e törvény hatálya nem terjed ki a dohánytermékek nemzetközi közforgalmú repülőtéren a repülésre nyilvántartásba vett induló utasok tartózkodására szolgáló helyen kialakított, kizárólag nem helyben fogyasztásra történő értékesítést végző üzlet és az üzlet áruellátását biztosító raktár együttes területén, valamint a büntetés-végrehajtási intézetek területén történő kiskereskedelmi értékesítésére”.

Pécsen az NDN Zrt. trafikkeresője szerint jelenleg 69 dohánybolt üzemel, szemben a 79 bolt nyitására elnyert koncessziókkal. Azonban a Zrt. adatait tüzetesebben átnézve gyanítható, hogy ennél kevesebb helyen lehet dohánytermékekhez jutni egyelőre. A listán nem szerepel például a Ferencesek utcája elején található trafik, melynek kirakatában hirdeti a felirat, hogy „Itt nemzeti dohánybolt nyílik”, de rács zárja el a bejáratot. A másik kakukktojás a Széchenyi tér 2. szám alatt található trafik a listán, ahol a nyitva tartási időt nézve feltűnő, hogy a hét összes napján 0:00-0:00 intervallum között fogadja a vendégkört. Más trafikoknál Pécsen ez a megjelölés az általában vasárnapra eső zárva tartást jelöli.

A 69 megyeszékhelyi dohányboltból 43 vasárnap is nyitva tart, zömmel reggel 6 és este 18 óra közt, de van, ahol csak délig, és van, ahol este kilencig várják a dohányosokat. A belvárosban, illetve a forgalmasabb helyeken található trafikok közül több pénteken és szombaton éjfélig, vagy 0-24 órában tart nyitva, a Rákóczi út 8. alatti pedig egész héten éjjel-nappal áll rendelkezésre a kiírás szerint.

Kertvárosban a Csontváry és Éva utcákban egész héten reggel 5 és éjjel 11 közt, a Lahti út 2/1-ben 5 és 22 óra közt, a Nagy Imre út 55-57. alatt 0:00-23:59 között vannak nyitva. Uránvárosban az Ybl Miklós utca 7/B és 12. alatti trafikok mind a hét nap reggel 6 és este 10 között szolgálják ki a vendégeket, az uránvárosi Tesco-nál mindennap 6-22 közt, a Zsolnay Negyednél a Zsolnay Vilmos utca 15. alatti boltban egész héten 0-24 órában megy az árusítás.

A belvárostól távolabb eső városnegyedekben azonban alig pár dohánybolt fogja csak kiszolgálni a vevőkört: Donátus, a Tettye, Meszes területén kilométereket kell megtenni egy doboz cigarettáért.
www.pecsistop.hu