„A nyár Miskolcon kezdődik”. De mikor?

Bár két év késéssel július 1 -jén protokollárisan átadják az átépített selyemréti fürdőt, strandolni továbbra sem lehet.
Hosszas szerencsétlenkedés után július 1-jén, azaz hétfőn hivatalosan is átadja a fideszes városvezetés a még a szocialista városvezetés által elkezdett selyemréti fürdőfejlesztést. Az viszont, hogy onnantól kezdve a miskolciak már látogathatják a június közepén bezárt strandot, kizárt. Czinkné Sztán Anikó ugyanis a hét közepén az Észak-Magyarország napilapnak elmondta: július 1-jén csak a protokolláris megnyitót megtartják, a közönség számára később, négy, öt nap csúszással nyílik meg a fürdő.

 

Mint ismert, a selyemréti strand piskótamedencéjét az ÁNTSZ záratta be, 2007-ben. Ezzel párhuzamosan döntött úgy a város akkori szocialista vezetése, hogy új medencecsoportot kell építeni. El is készíttette a terveket, és sikeresen pályázott az Észak-Magyarországi Operatív Program Turisztikai Attrakció fejlesztésre. A város az akkor mintegy egymilliárd forintos projekt felét nyerte el pályázat útján (a másik fele, mintegy 500 millió forint az önrész). Ezt követően a tervek alapján beszerezték a jogerős építési engedélyeket, majd Miskolc fejlesztési cége 2010-ben lefolytatta a kivitelezéshez szükséges közbeszerzési eljárást. A szerződésben az állt, hogy 2011 nyarára át kell adni az új medencéket a strandolóknak. Nem ez történt, s ennek nagy szerepe van annak, hogy új városvezetés lépett hivatalba 2010 októberében.

„Kriza Ákos és emberei (…) új közbeszerzést rendeltek el és bejelentették, hogy egy évet csúszik a kivitelezés. Hazudozáson kívül a mai napig nem adtak magyarázatot arra, hogy ezt miért tették” – írta Facebook-oldalán az évek óta tartó káosz, a hétfői protokolláris megnyitó kapcsán dr. Simon Gábor országgyűlési és önkormányzati képviselő, az MSZP miskolci elnöke vasárnap.

Bejegyzését – melyet szombaton készült képekkel illusztrált – így folytatja: „Az általuk kiválasztott debreceni kivitelezővel befürödtek – bár a cég vitatja a városvezetés érveit – de új kivitelezőt kerestek. Ez az ügy is bíróságra került és az utolsó hírek arról szóltak, hogy a cégnek van igaza. Következett az újabb ígéret, miszerint 2013. június 30-ra készül el a beruházás! Mára kiderült, hogy ezt az időpontot sem tudták tartani, ennek ellenére a nyitás hazug hírével teleplakátozták a várost és holnap protokollmegnyitót is tartanak. Az alkalmatlan városvezetés így elérte, hogy 2011 helyett két évvel később nyíljon meg a strand”.

Ettől függetlenül a városvezetés óriásplakátja büszkén hirdeti, hogy „A nyár Miskolcon kezdődik!”.

De mégis mikor? eszakonline.hu