Zsiga nem. Kik leszek a Fidesz miskolci jelöltjei?

Az egykor műszakicikk-eladónak tanult Bíró maga is az újrázók között lehet: 2010-ben a Fidesz–KDNP Nógrád megyei területi listájáról szerzett parlamenti mandátumot. Gyorsan ívelő politikai pályája 2004-ben kezdődött. Előbb Becsó Zsolt salgótarjáni honatya titkára volt. 2006-ban a megyei közgyűlés képviselője lett, s már abban az évben felkérést kapott az észak-magyarországi pártigazgatói feladatok ellátására. A nem bizonyított helyi legendák szerint szerepe lehetett abban, hogy Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének hangfelvétele eljusson Eduardo Rózsa-Floreshez, akinek a dolga volt, hogy „terítse” azt a médiában. Annyi biztos, hogy jól ismerték egymást: Rózsa-Flores Szurdokpüspökiben lakott, Bíró 2003 óta a szomszéd városban, Pásztón él, és Flores iWiW-adatlapján „barátokként” szerepelnek Bíró Márk rokonai, például a felesége. A Fidesz pásztói szervezetének honlapja pedig „barátsággal ajánlotta” Rózsa-Flores honlapját és blogját. Bíró jelenleg nemcsak a parlament honvédelmi és rendészeti, de a fogyasztóvédelmi bizottságának is tagja. Egyvalami azonban bizonyosan hiányzik az életéből: eddig egy szót se szólt az országgyűlés plénuma előtt, ami nem ok arra, hogy ne újrázhatna.

 

A képviselő-jelölés a jelek szerint konfliktusok nélkül fog megoldódni a miskolci Fideszben. Nagy Kálmán már a ciklus elején behúzta a féket, képviselői aktivitása a minimumra csökkent, pedig hozzá tartozik a fészekrakós visszaélések kapcsán elhíresült Avasi lakótelep, ahol volna mit csinálni. A hírek szerint nyugdíjba készül. A másik visszavonuló Zsiga Marcell lehet, aki az elhíresült „meg lehet élni 47 ezer forintból” nyilatkozata mellett amiatt is többször magyarázkodásra kényszerült, mert a korábbi keresetéhez képest drága családi házat vett, az oda vezető utat pedig soron kívül leaszfaltozták. A „leváltások” még nem hivatalosak, de abból, hogy a két másik miskolci fideszes képviselő, Csöbör Katalin és Sebestyén László gyakran szerepel Nagy és Zsiga körzetében, kiolvasható, hogy a döntés már megszületett.

Kriza Ákos miskolci polgármesteri újrázását ugyanakkor még befolyásolhatja, hogy sokan gyengekezű városvezetőnek tartják, amiből jócskán profitál is a helyi Jobbik. Akik arra számítottak, hogy a Szegedi-ügy szétzilálja a szélsőjobboldali pártot, tévedtek: Miskolcon soha nem volt olyan aktív, mint mostanság. Nemrég 33 ezer aláírást gyűjtött egy roma kulturális központ megépítése ellen, visszavonulásra késztetve ezzel a fideszes városvezetést. A város – és a kormány – pedig tálcán kínálja a Jobbiknak az olyan témákat, mint a leszakadó középosztály, a munkanélküliség, az el- és kivándorlás, a szegénység, a cigányok és a rossz közbiztonság, így a párt szabályosan lubickol a kampánytémákban. A cikk folytatása az eheti  HVG-ben olvasható.