Az év végéig a falba  mágneskapcsolóval  együtt működő szellőző ventilátort, az ablakkeretbe pedig légbeömlőt kell vágatni. Aki nem teszi meg, kizárhatják a gázszolgáltatásból.

Aki főz, az kinyitja az ablakot. De mi van, ha mégsem? Ebből a feltevésből indul ki az a jogszabály, amely több tízezer embert ver súlyos kiadásokba a következő fél évben. A műanyag ablakokkal üzemelő, gáztűzhelyes konyhák egy nemrégiben hatályba lépett jogszabály alapján a jövőben már csak úgy létezhetnek, ha  egy mágneskapcsolóval együtt működő szellőző ventilátor vagy páraelszívó és az ablakszárnyba beépített légbeömlő is van a helyiségben. Az 1981 előtt épült lakásokban a beruházást december 31-éig meg kell valósítani, a többiben pedig a következő években. Ez amellett, hogy több mint százezer forintot igényel, nem kevés kellemetlenséget is jelent a falfúrás, az ablakvágás és a gázszolgáltatás ideiglenes kikapcsolása miatt.

– Ha mindenből a legolcsóbbat vesszük, a gázszűrő, a mágnesszelep, egy új flexicső, a ventilátor, a légbevezető és az új gázcsap alsó hangon is több mint 40 ezer forintba kerül – adott gyors árajánlatot Kádár-Németh Gábor

A három gyermeket nevelő Molnár Dánielnét felháborítja, hogy a panellakókat belekényszerítik a drága átalakításba. 
Fotó: Karnok Csaba

Az egyik szegedi szaküzlet boltvezető-helyettese hozzátette: mágnesszelepből már a nagykereskedésekben is hiány van. Igaz, a legtöbben a végösszeg hallatán azt mondják, akkor inkább nem használnak gáztűzhelyet.

Pedig ez még nem is a teljes költségvetés. – A beépítés 20-25 ezer forintba kerül. Ezekre jön még a vezetékezés és a karbantartási jegyzőkönyv, valamint a jóváhagyatás költsége. Ha szükséges, még az áthelyezett tűzhelyek csővezetékeit is szabványosítani, cserélni kell – sorolta Goda István gázkészülék-szerelő.

A Csongrádi sugárút egyik paneljében már kétszer tartottak az ügyben lakógyűlést, de még mindig sok a kérdés. Ott valószínűleg a költségek nagyjából felét a közös kasszából állják, de a lakók még így is sokallják a terhet.

Az átalakításhoz szükséges legolcsóbb eszközökért is 40 ezer forintot kell fizetni – magyarázza Kádár-Németh Gábor az egyik szegedi szaküzletben. Fotó: Karnok Csaba
Az átalakításhoz szükséges legolcsóbb eszközökért is 40 ezer forintot kell fizetni – magyarázza Kádár-Németh Gábor az egyik szegedi szaküzletben. Fotó: Karnok Csaba

– A panellakók többsége hónapról hónapra él, mégis belekényszerítik őket egy ilyen kiadásba – háborgott Molnár Dánielné Anita. A háromgyerekes anyuka már azon is elgondolkozott, hogy villanytűzhelyre vált, de kiderült, az új berendezés megvásárlásával és a villamos rendszer átalakításával nagyjából ugyanott lenne. Ráadásul onnantól az áramszámlája jelentősen megnőne.

A változtatásra azért volt szükség, mert a nyílászárócseréket már a lakások nagy részében elvégezték. A műanyag ablakok azonban nem szellőznek, a gáz működtetéséhez viszont levegőt kell biztosítani.

– Az új rendszer lényege, hogy csak akkor kapjon gázt a készülék, ha az elszívó ventilátor vagy páraelszívó működik. Áramszünet idején például nem is lehet majd főzni – magyarázta Goda István. Nagyjából 10 napja kezdték el ezeket a munkákat, tapasztalatai szerint azonban teljes az ellenállás a lakosság részéről. http://www.delmagyar.hu