A „fasiszta”, „náci” és „nyilas” jelzők beleférnek. „A rák egye ki a beled” – megrótta a bíróság Balaványt, mert így írt Vona Gáborról

Első fokon megrovásban részesítette  a bíróság Balavány György publicistát, amiért éles szavakkal illette Vona Gábor Jobbik-elnököt. (Achív fotó. A képen nem Vona látható.)

 

 Vona Gábor Jobbik-elnök feljelentette Balavány György publicistát, amiért az náci- és nyilasszimpátiával vádolta meg őt, és keresetlen szavai is voltak a politikussal kapcsolatban egy 2011. februári cikkében. Ezek a minősítések azután kerültek nagy nyilvánosság elé, hogy Vona a cigányok állítólagos szaporodását háborús veszélynek nevezte, majd kijelentette: az államnak kellene korlátozni a születésszámukat.

Az ügy elsőfokú tárgyalása péntek reggel volt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A bíróság megrovásban részesítette Balaványt – mondta el ügyvédje, Bodolai László a hvg.hu-nak. Az ügyvéd hozzátette: a „fasiszta”, „náci” és „nyilas” jelzőket a politikus köteles elviselni, de a „rák egye ki a beled” a bíróság szerint túlmegy a véleménynyilvánítás szabadságán, ezért ezt a kifogást ők is alaposnak találták a magánvádas ügyben.