Rossz hírünk van: a 2014.  március 15-én életbe lépő Polgári törvénykönyv (Ptk.) végleg kicsinálja a sajtófotót. Meg a fotózást úgy általában. Csak ne tessenek fényképezgetni. Az új szabályozás szerint a fotósnak nemcsak a kép közzétételéhez, hanem már magához a kattintáshoz is engedélyt kell kérnie, ami konkrétan ellehetetlenít minden fotóst, profit és amatőrt, aki nem Orbán Viktor vagy Gyurcsány Ferenc árvízi hőstetteit szeretné megörökíteni.

 

A szakma és a szólásszabadságjogi harcosok azon szoktak a leginkább fennakadni, tegyük hozzá, joggal, hogy Magyarországon az intézkedő rendőrt ezentúl sem lehet fényképezni (eddig sem lehetett), pedig a rendőr az államhatalom képviselője, és mihez fűződne több közérdek, mint ahhoz, hogy az államhatalom képviselőjét felelősségre lehessen vonni? Szokták emlegetni, hogy ekkora idiotizmust csak az azerbajdzsáni törvénykezésbe sikerült beépíteni, de a rendőrfotó csak a jéghegy csúcsa. Onnantól, hogy az új Ptk. életbe lép, szinte senkit nem lehet lefényképezni anélkül, hogy engedélyt ne kért volna tőle az ember.

Az adatvédelmi aggályok részben érthetők, de a helyzetet egyszerűen lehetne árnyalni, még egy ostoba törvényben is: van olyan, hogy a közérdek felülírja a magánélethez fűződő jogokat – emberverő rendőrt megörökíteni például nem szimpla lehetőség, hanem kötelező állampolgári feladat kellene hogy legyen.

Kivétel persze van az új Ptk.-ban: ha közszereplőkről készül a kép, vagy nyilvános rendezvényen, akkor nem kell engedélyt kérni, de hát lássuk be, a sajtófotóknak csak elenyésző része készül szónokló politikusokról, és azok nem is feltétlenül a leghatásosabb képek.

De hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, íme itt van néhány fotó, amelyek el sem készülhettek volna az új magyar szabályozás szerint.

1epitkezes
1execution
1halal
1kiss
1milicista
1napalm
1tienanmen

444.hu