Szerencs ad otthont a hétvégén  az Országos Tárogatós Találkozónak, amely megnyitóját pénteken délután tartották a Rákóczi vár patinás falai közt. A kuruc kort megidéző zenészekkel Boldogkő várában és Kassán is találkozhatnak.
Stílszerűen tárogatón előadott kuruc szignállal indult a találkozó, majd Nagy Csaba tárogatóművész, a Rákóczi Tárogató Egyesület elnöke felkérte dr. Mengyi Rolandot, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökét a beszéde megtartására.

 

„Köszöntöm önöket, az Országos Tárogatós Találkozó résztvevőit, vendégeit, akik az ország minden részéből érkeztek Szerencsre, hogy gyönyörködjenek egymás zenéjében, fejlesszék tudásukat és nem utolsó sorban megismerkedjenek hazánk ezen gyönyörű vidékének a nevezetességeivel – kezdte beszédét dr. Mengyi Roland. Kiemelte, hogy a tárogató emblematikus hangszerünk, amely, ha megszólal minden magyar szívét megdobogtatja, különösen itt, Felső-Magyarországon, a Rákócziak földjén. A hangszer és hangja összekapcsolódik a hazafias gondolatokkal és az arra emlékeztető eseményekkel.