Mohácsi Viktória a CBC-n: Magyarország nagyon közel van a polgárháborúhoz

Mohácsi Viktória egykori Európai Parlamenti képviselő Kanadába menekült és most először szólalt meg a CBC kanadai közszolgálati televízió esti hiradójában, amely csaknem félórás dokumentumfilmet készített a magyar roma lakosság helyzetéről. „Magyarorzág nagyon közel van a polgárháborúhoz. De az biztos, hogy a mi népünk áll majd a vesztesek oldalán, mert nincsen pénzünk és nincsenek fegyvereink”–mondta Mohácsi Viktória a CBC riporterének, Nahlah Ayed-nek, a romák helyzetéről és a szélsőjobb térnyeréséről. A téma különösen aktuális, hiszen napokon belül lép hatályba az a biztonságos országokról készült lista, melyre várhatóan Magyarország is felkerül, ezzel tovább nehezítve azok helyzetét akik szisztematikus rasszista diszkrimináció miatt, vagy az Orbán rendszer kiterjesztése miatt kénytelenek elhagyni otthonukat.

 

 

Nahlah Ayed Magyarországra is ellátogatott és ott olyan roma családokkal beszélgetett, akik vagy megkísérelték már a kanadai menekült életet, vagy éppen a menekülés előtt vannak. Továbba Balog Zoltán fideszes erőforrás minisztert (aki éppen antiszemita megjegyzései miatt vált hírhedté) és két jobbikos parlamenti képviselőt is megszólaltattak a filmben. Kanadai kormányzati oldalról Jason Kenney bevándorlási minisztert is meginterjúolták.

De a legfontosabb mondatok Mohácsi Viktóriától hangzottak el. Elmondta, hogy a 2009-es romagyilkosságok idején a rendőrség egyáltalán nem kezelte kellő komolysággal a faji alapú mészárlásokat. És arra sincs válasz, hogy milyen titkosszolgálati, illetve nemzetbiztonsági kapcsolatok léteznek a romagyilkosok és a szélsőjobb, valamint az állam között.

„Meg kellett mentenem családomat, ezért vagyok Kanadában”–mondta az egykori EP-képviselő. Mohácsi kamerán is bemutatta azokat a fenyegető emaileket és leveleket amelyeket Magyarországon hozzáintéztek, miután széleskörű rendőrségi vizsgálatot követelt a romagyilkosságok ügyében. Mohácsi megtudta, hogy az előző szocialista kormány úgy döntött, hogy eltitkolja a romagyilkosságokkal kapcsolatos információkat. Ez az információ – ha egyszer a nyilvánosság elé kerülne – a gyilkosságokhoz köthetne egy-egy állami tisztviselőt.

„Miközben biztonságban érzem magamat Kanadában, nagyon jól tudom, hogy a magyar titkosszolgálat hosszú karja itt Kanadában is elkaphat. De nem akarom, hogy esetleg a népem, vagy édesanyám és mások is a gyilkosok áldozatai legyenek”–magyarázta Mohácsi azzal kapcsolatban, hogy miért érzi fontosnak Kanadából is felszólalni e gyalázatos helyzet ellen.

De nem biztos, hogy ez elég lesz változtatni a kanadai kormány álláspontján. „Bár van diskrimináció, rasszizmus és rettenetes szociális gondokkal küzdenek, általános szociális kritérium alapján nem hozunk policy döntéseket”–mondta Jason Kenney, és ezzel nyilván azt kívánta mondani, hogy az általános megkülönböztetés és mélyszegénység jelensége nem elegendő ahhoz, hogy Kanada ennek alapján alakítsa át menekültügyi politikáját. De a filmben felszólaló torontói bevándorlási ügyvéd szerint a kormány hozzáállása rossz szándékú. „Létezik bizonyíték, mely azt mutatja, hogy a magyarországi helyzet minden, csak nem biztonságos”–tette hozzá.

A teljes film az interneten, a CBC The National honlapján is megtekinthető.