Miskolci rendes adózóként és  autótulajdonosként a kiszabott penzumot rendesen megfizetem évről-évre. Fizetek garázsadót, fizetek súlyadót, az üzemanyaggal útadót. Mindezt azért, mert nem gyalog járok, hanem gépkocsival.
Miskolcon közel tíz éve megalakult egy parkolási cég, aminek az a feladata, hogy minél több pénzt kaszírozzon be az autósokon „várakozási díj” címén. A város közgyűlése különféle jogszabályokkal, városi rendeletekkel adott felhatalmazást erre.
Annak a pénznek mi a sorsa? A jogszabály azt mondja, hogy az önkormányzatot illeti meg. Az, hogy ezt a vámszedő munkát mennyiért végzi a parkolási cég nem lehet tudni, a miskolci önkormányzati vagyonkezelő holding honlapján sajnos pont nem elérhető ez a dokument…
A városban több olyan hely is van ahol egykor régi épületek voltak, majd elbontották azokat, vagy csak egyszerűen üres térként „kiváló” parkolóként az autósok hamar megtalálták. Ezek a parkolónak csúfolt gyakorlatilag egy „külszíni fejtés” nyomait mutató föld és zuzalékkő keverékével borított területekért is „vámot”, parkolási díjat szed a város megbizásából a parkolócég. 

Esett egy kis eső a héten, emiatt ezek a „parkolási célú városi területek” disznódagonyaként néztek ki. A város ezekért a területekért nem szégyell „várakozási díjat” szedni?
Ha én lennék a felelős városvezetés helyében ezeket elkeríteném és nem égetném magam vele. Nem hogy parkolóként üzemeltetem és pénzt szedek belőle. Szóval szégyen! Vagy normális burkolattal borítom, de ha már nem burkolják le, ne szedjenek érte pénzt. Valamit azért a pénzért cserébe kellene adni, nem?
Van igényes parkolóház, azért lehet pénzt szedni, mert azért ad is valamit a szolgáltató. De az, hogy egy közterületet, ami gyakorlatilag semmilyen szolgáltatást nem ad, azért pénzt szedni! Szégyen, írom mégegyszer és pofátlan. Bár cinikusként megjegyezheti a „parkolási szolgáltató”, hogy a súlyadó erre nem vonatkozik.
Emiatt persze egyetlen normálisan gondolkozó városlakó sem mert szót emelni eddig. A városba látogató külföldi meg csak annyit kérdez: itt építkezés folyik? A válasz nem, ez Miskolcon egy Autósparkoló.
Igen tudom, hogy az államnak van egy olyan törvénye, ami felhatalmazza az önkormányzatot, hogy ugyanazért a szolgáltatásért, jelen esetben pl. az aszfalt úton történő parkolásért kétszer is pénzt szedjen be. Nem beszélve azokról az adókról, amit a központi költségvetés szed be közszolgáltatások nyujtásáért.

 

Szóval miskolci lakosként szeretném a tisztelt döntéshozóknak javasolni, hogy azok az autósok, akik ennek a városnak fizetik a súlyadót, a sima köztereken ne kelljen a parkolásért fizetni. Egy ablakra ragasztható kis matricával könnyen meg lehet oldani, amin a rendszám rajta van. Tessék minél hamarabb meghozni ezt a logikus döntést! Köszöni a város autós közönsége.