Az miskolc AVE-sok kalandjai Montrealban

Hulladékkezelési delegáció járt London érintésével Kanadában, élükön két trafikossal, Kis Péterrel és Sebestyén Péterrel.

 

„2013. évben az AVE Miskolc Kft. egyetlen egy vezető beosztású dolgozója sem vett részt az AVE Miskolc Kft. által finanszírozott külföldi kiküldetésen”. Ezt válaszolta Molnár Attila, a miskolci hulladékkezelési közszolgáltatást végző cég, az AVE Miskolc Kft. ügyvezető igazgatója az ÉszakOnline-nak arra a kérdésre, hogy a közelmúltban vettek-e részt az AVE Miskolc Kft. munkatársai hivatalos külföldi kiküldetésen, ha igen, kik, mikor, hol, miért. Vagyis nem arra válaszolt, amit kérdeztünk, hanem azt állította, hogy a cég nem finanszírozott ilyesmit.

Ezek után nyilván kellemetlen lenne, ha kiderülne, hogy a cég tengerentúli utazásokat finanszíroz munkatársainak, miközben az emberekre hárítja át a lerakási díjat. Információink szerint tényleg nem az AVE Miskolc Kft. állta a költségeket, hanem az a cég, amelyben az AVE Miskolcnak több mint 40 százalékos tulajdonrésze van, s amelynek az ügyvezetője tavaly májustól éppen Sebestyén Péter AVE-főmérnök.

 

Az ENIN Környezetipari Klaszter Kft.-ről van szó. A céget 7,5 millió forintos jegyzett tőkével azért hozták létre még 2007 szeptemberében (tulajdonos még a miskolci Cirkont Hulladékgazdálkodási Zrt., a sajóbábonyi ÉMK Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Kft., a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft., a bodrogkeresztúri MENTO Környezetkultúra Kft., a szintén sajóbábonyi „Kis” Szerelő és Kereskedő Kft., valamint a miskolci Észak Magyarországi Gyáriparosok Szövetsége), hogy ezen keresztül valósítsák meg dr. Raisz Ivánnak, a Miskolci Egyetem professzorának találmányát, a háztartási hulladékból biometanolt gyártó üzemet. Ehhez 247 millió forintos uniós pályázati pénzt nyertek, a cég Sajószigeti úti telephelyén 2011 novemberére fel is építették a kísérleti üzemet, ám a gyártás mind a mai napig nem kezdődött meg.

Alighanem ezzel kapcsolatban járhatott a delegáció Montreálban. Ezt alátámaszthatja, hogy az AVE-ban köztudott: annak idején Kis Péter személyesen kardoskodott a beruházás elindításáért, az ő szívügye volt a biometanolt gyártó technológia kiépítése (emiatt többekkel konfliktusba is keveredett, az osztrák tulajdonos például nem nagyon pártolta ezt az akciót).

 

A tanulmányútról egyébként a Facebookon is értesülhettek az AVE Miskolc ügyeit ismerő felhasználók, hiszen a delegáció harmadik tagja, Üveges Bernadett, a cég marketing munkatársa több tucat felvételt is posztolt a napokban. Csakhogy ezeket a felvételeket törölte, röviddel azt követően, hogy hírportálunk Molnár Attilánál érdeklődött az utazásról. eszakonline.hu