Rétvári Bence, a KIM államtitkára vasárnap mondta el, hogy több mint száz egykori III/III-as ügynöktől, illetve örökösétől vonja meg a kormány a nyugdíjpótlékát. Ezek az emberek még a kommunista rendszerben kaptak állami kitüntetést, és ez alapján voltak jogosultak ők, illetve az örököseik a havi 8 ezertől 16 ezer forintig terjedő juttatásra.

 

Rétvári Bence vasárnap azt mondta: a bizottság körülbelül ezer embert vizsgált meg, és 109-en váltak méltatlanná a nyugdíjpótlékra azáltal, hogy titkosszolgálati múltjukra derült fény.

A KIM tájékoztatása szerint nem csak ők fognak így járni. A lista nem tekinthető teljesnek, várhatóan 109-nél több embertől vonja meg a bizottság május 31-ig a nyugdíjpótlékot, írták.

A törvény alapján a titkosszolgálati tevékenységet folytatókon kívül érdemtelenek a nyugdíjra azok is, akik az 1945 és 1949 közötti időszakban a demokratikus államberendezkedés felszámolásában, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésében vagy az azt követő megtorlásokban játszottak szerepet; akik az 1948 és 1990 május 1-je közötti időszakban betöltött állami vezetői tisztségükben tevékenykedtek, vagy a Magyar Kommunista Pártban, a Magyar Dolgozók Pártjában, a Magyar Szocialista Munkáspártban vagy a Kommunista Ifjúsági Szövetségben vezető tisztséget töltöttek be, pozíciójukban tevékenykedtek.

A nyugdíjpótlékok ügyében az igazságügyi miniszter által kijelölt ötfős szakmai bizottság dönt. A nyugdíjpótlékra jogosultak egyedi határozatot kapnak.