Erőss Zsoltot és Kiss Pétert – akik  hétfőn jutottak fel a Nepál és India határán álló 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára – nem találták a mentésükre küldött serpák sem a IV-es táborban, 7600 méteren, sem a környékén, jelentette az alaptábor szerdán délelőtt. A Magyarok a világ nyolcezresein a következő közleményt adta ki:

 

„A 2013-as Kancsendzönga (8586 m. Himalája, Nepál) Expedíció két csúcsmászója, Erőss Zsolt és Kiss Péter, a csúcsról való ereszkedés közben 8000 méter körüli magasságban eltűnt!”

Egy spanyol expedíció meg nem erősített hírei szerint Erőss Zsolt kedden jelentette, hogy társa, Kiss Péter vélhetően lezuhant. Ez lehet a magyarázata, hogy az alaptáborból sokáig látcsövön követték Erőss útját, társát viszont nem látták, reménykedtek abban, hogy közben elérte a felső tábort, és ott pihen.

A Magyarok a világ nyolcezresein program által közreadott képen a nepáli Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsa látszik viharban 2013. május 12-én. A csúcsot május 20-án sikeresen meghódító Erőss Zsolt és Kiss Péter bajba kerültek, ugyanis még nem értek le a legmagasabb, 4-es táborba.

Bár biztosat még nem lehet mondani, a túlélési esélyek nagyon alacsonyak. A mászók közel két napot töltöttek 8000 méter felett, amelyet halálzónaként emlegetnek: az alacsony oxigénszint miatt itt a szervezet nem képes megfelelően működni. Egy éjszakát húztak ki 8300 méteren, haladási sebességükből következtethetően is nagyon kimerültek voltak, valójában már csak vánszorogtak. A túlélésre esélyt az biztosított volna, ha elérik a még mindig extrém magasságban lévő négyes tábort, és ott hálózsákban tudnak aludni, tudnak maguknak vizet olvasztani, és inni, ami fontos a nagy magasságban különösen száraz levegőben. Enni ilyen magasságban és ilyen terhelés után nem igen lehet.

Ha a két hegymászó a sátrakon kívül van valahol, még életben, akkor az azt jelenti, hogy egyedül valószínűleg már képtelenek a mozgásra.

Vincze Szabolcs, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció szóvivője azt mondta, egyelőre nem keresik tovább a Kancsendzöngán eltűnt két magyar hegymászót.

„Nehéz kimondani, de szinte semmi remény nincs” arra, hogy életben vannak – fogalmazott Vincze. Hozzátette: az szinte biztos, hogy Erőss és Kiss 7600 méter – a 4-es alaptábor – fölött, a szabadban töltötte az éjszakát, a mentésükre küldött serpák ugyanis sem a táborban, sem a környéken nem találták őket. A szóvivő valószínűsítette, hogy a serpák – saját biztonságuk érdekében – elindulhattak lefelé, arra azonban kicsi az esély, hogy visszafelé találják meg a két magyar hegymászót.