Tavaly jól teljesítette a rendőrség  az elvárásokat – bevételi szempontból. A központi költségvetésben előírányzott 16 milliárd forint helyett az egyenruhások a közigazgatási és szabálysértési bírságok terén 19,1 milliárd forintot osztottak ki. Érdekes egyébként, hogy a közlekedési szabálysértések miatt évek óta egyre kevesebb büntetést szabnak ki.

 

Elégedetten nyugtázta Miskolc rendőrkapitánya, Bogyay Ferenc, hogy „a bírságok alsó és felső határainak növekedése mellett a jogalkalmazói akarat tudatosult a végrehajtói állomány szemléletében”, így a városban kiszabott pénzbírságok átlagos összege egy év alatt 20 576 forintról 25 897 forintra nőtt. Borsodi kollégája mellett Józsefváros parancsnoka is azzal büszkélkedett, hogy a budapesti kapitányságok tekintetében a kiszabott bírságok alapján 62 437 000 forinttal a 2. helyen állnak. A kiszabott bírság egy főre jutó átlaga a VIII. kerületben 38 877 forint, ez több mint tízezer forintos emelkedés egy év alatt.

Ezek alapján úgy tűnik, a rendőrségnek kifejezetten célja a minél több bírság beszedése. Már csak azért is, mert a hvg.hu-nak több kapitányságról is azt mondták, hogy a parancsnokok az egyik kiemelt feladatnak tekintik a bírságolást, általános szállóige, hogy „a traffipax sohasem pihenhet”. Darabszámra ugyan nem írják elő az egyenruhásoknak azt, hogy egy szolgálatban mennyi bírságot szabjanak ki, de azt figyelik a vezetők, hogy a kiszabott közigazgatási bírság a korábbi évek szintje alá ne essen. Amikor ez megtörtént a Debreceni Rendőrkapitányságon a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója, Lingvay Csaba vizsgálatot rendelt el idén januárban. hvg.hu