Erőss Zsolt és Kiss Péter feljutott ancsendzönga 8586 méter magas csúcsára, számolt be a hírről z expedíció honlapja. A két alpinista 24 órás küzdelem után ért fel a himalájai hegycsúcsra. A magyar mászók esélyei sokáig kétségesek voltak, hiszen a csúcstámadás előtt nem érték el az utolsó tábort, és valamivel alatta, 7250 méteren sátoroztak le. Vasárnap, helyi idő szerint este hatkor indultak el a csúcsra. 8000 méter felett derült ki, hogy a serpák nem feszítették ki az előrejutást segítő köteleket, így a csúcs felé igyekvők biztosítás nélkül vágtak neki az éjszakai mászásnak a mínusz 30 fokos hidegben.

Erőss és Kiss négy koreai és három olasz mászó társaságában haladt a csúcs felé. A jelentés szerint nepáli idő szerint délután hatkor álltak a csúcson, és jelenleg lefelé tartanak.

A mászás legveszélyesebb része általában az ereszkedés, mivel ilyenkor a hegymászók már fáradtak, és az idő is változékony, így a kaland akkor ér véget, ha elérték az alaptárbort.

Erőss Zsoltnak ez volt a tizedik nyolcezer méter feletti csúcsa az összesen 14 közül. Ebből kettőt már lábprotézissel teljesített, mivel egy baleset miatt három éve le kellett vágni egyik lábát.

Kiss Péter, aki eddig még nem vett részt komoly expedíción. Az Alpokban mászott meg számos 4000 méteres hegyet.

A csapat az eddigi szokásához híven oxigénpalackos segítség nélkül mászott. Ez a módszer, amit érvényes megmászásként könyvelnek el, ugyanakkor nehézsége miatt a legtöbben oxigénes segítséggel másznak. index.hu