Az első negyedévben láthatóvá  vált gazdasági növekedés különösen örömteli, mert ez már egészséges szerkezetű növekedés – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke csütörtökön a Miskolci Egyetemen. Matolcsy György az MNB országos szakmai konzultációjának első állomásán arról is beszélt, hogy a monetáris tanács az inflációs pálya és más folyamatok alapján további lehetőséget láthat az alapkamat csökkentésére.

Egészségesnek érzi a gazdaságunkat

A jegybankelnök szerint a magyar növekedés azért egészséges, mert nem hitelből, nem eladósodásból, nem fenntarthatatlan makrogazdasági pályából fakad. A magyar növekedés, ha egy hajszállal is, de jobb a régiós társakénál – mondta, hozzátéve, hogy az a gazdaságpolitika által meghatározott kitörési pontokra összpontosul, és alacsony inflációs környezetben valósul meg.

Az exportot ösztönző, 290 forintos euróárfolyamszint nem okozott inflációs sokkot Magyarországon – mondta a jegybankelnök.

Mindenki szövetségben
Matolcsy György szerint a növekedés fenntarthatóvá tétele érdekében szükség van a jegybank segítségére, továbbá a kkv-szektor, a magyar hitelintézeti szektor, az önkormányzatok, az egyetemek, a kormány, a befektetők és a jegybank szövetségére. Szerinte Magyarországon fenntartható gazdasági növekedési fordulatra van szükség.

Emellett újra elmondta, hogy Magyarországon az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás rendben van, így lehetőség van arra, hogy a jegybank támogassa a növekedés beindítását.

Nem tudják, hogyan folytatják
Balog Ádám, az MNB alelnöke az üzletemberekből, egyetemi oktatókból és hallgatókból álló közönségnek ismertette a jegybank növekedési hitelprogramjának részleteit. Arra a kérdésre, hogy várható-e a jegybanki növekedési hitelprogram folytatása, közölte: az MNB vezetése folyamatosan értékeli a programot és szeptemberben egy alapos értékelést terjeszt a monetáris tanács elé.

„Komolyan gondolkozunk azon, hogy hogyan lehetne (…) folytatni ezt a programot” – tette hozzá.
Az MNB első alkalommal tartott szakmai konzultációt a növekedési hitelprogramról, illetve monetáris politikájáról. A négy állomásból álló sorozat következő helyszíne – pénteken – Balatonfüreden lesz. Később Siófokon és Debrecenben tart konzultációt a jegybank vezetése.