Úgynevezett komfort levelet kér a z MVK Zrt. tulajdonosától a cég könyvvizsgálója, a Prime Audit Kft. A tulajdonos ugyan a Miskolc Holding Zrt., ám a Holding tulajdonosa Miskolc önkormányzata, így a közgyűlésnek is döntenie kell, aláírhat-e ilyen nyilatkozatot a polgármester. Erről csütörtökön már tárgyalhat a város képviselő-testülete, szerdán délután ugyanis sürgősséggel megérkezett az előterjesztés a képviselőkhöz.

 

Komfort levelet akkor szokott kérni a tulajdonostól a könyvvizsgáló, ha a társaság működési cash-flow kimutatása negatív, és a cégnek sem a működése, sem pedig a vagyoni helyzete nem teszi lehetővé külső forrás bevonását. Magyarul: a társaság csődhelyzetben van.

Mindez az MVK Zrt. esetében egyáltalán nem meglepő. A miskolci közösségi közlekedési szolgáltatást ellátó társaság ettől az évtől kezdve ugyanis – az Orbán-kormány döntésének megfelelően – már nem kap állami támogatást a működéshez, így idén közel 600 millió forint bevételtől esett, esik el. Emiatt nem jutott pénz a buszok alkatrész-ellátására, emiatt próbálták minél hamarabb bevezetni a költséghatékonysági szempontból valóban kedvezőbb, ám a szolgáltatás színvonalának csökkenésével járó igényvezérelt-közlekedést is (azaz azt, hogy bizonyos buszjáratok csak akkor indulnak el, ha azt előtte legalább egy órával telefonon kérik az utasok).

A városvezetés folyamatosan ködösít az ügyben, nem merik bevallani, hogy kritikus helyzetbe lavírozták a céget (köszönhetik ezt elsősorban az „azonos színű” kormányuknak). Ehelyett inkább például kirúgják a cég vezérigazgatóját (aki már a harmadik általuk kinevezette MVK-s vezér volt), vagy a havazásra fogják a márciusi, április járatkimaradásokat. eszakonline.hu