Bencsik János egyedüli fideszesként tartózkodott a trafiktörvény végrehajtásának elhalasztását célzó szocialista javaslat szavazásánál – a többi kormánypárti képviselő értelemszerűen „nem”-mel szavazott. Bencsik a Facebookon úgy magyarázta döntését, hogy ő meggyőződésből tudta támogatni a „trafiktörvény” – így idézőjelben – eredeti célját, miszerint egészség- és gyermekvédelmi szempontokra tekintettel csak elkülönített kereskedelmi egységekben lehessen cigarettát vásárolni. És még a menet közben érkező, a tevékenységi kör bővítésére vonatkozó javaslatokkal sem volt komolyabb baja – mondjuk szerinte az alkoholárusítás már az eredeti koncepción való túlterjeszkedést jelzi.

 

Bencsik szerint az igazi probléma az árrés menetközbeni megemelésével van, ami „alapjaiban írja felül a fairplay szellemiségét”. A képviselő plasztikus hasonlata szerint ez olyan, mintha egy focibajnokságon a kiírás után „a tizenegyespont és a tizenhatosvonal közé vizesárkot telepítenének, de csak a vendégcsapat kapuja előtt”. Bencsik a fagylaltárusítás beköltöztetését a gyerekek elől elzárni akart dohánytermékek mellé egyenesen mókásnak nevezi.

Bencsik nem utal direkt módon a trafiktörvényt körüllengő – és igencsak megalapozottnak tűnő – korrupciós vádakra, de sokatmondóan írja, hogy „a siker kulcsa a kitartó munka, a találékonyság, a fejlesztésre való készség és a saját és mások hasznára történő értékteremtés, nem pedig a más által megteremtett javak megszerzése, mások erőfeszítéseinek önző kihasználása akár a családban, akár az üzletben, esetleg a politikai kapcsolatok felhasználásával.”