Magyarországról menekülni kell , mert az Orbán-kormány itt eltiporja azokat, akik nem mellettük állnak; Budapesten nincs helye a cigányoknak, melegeknek, zsidóknak, és a magyarok is idegenek a saját hazájukban – röviden és tömören ez az értelme annak az újabb lejárató cikknek, amely a német baloldal egyik vezető napilapjában jelent meg hazánkról és a magyar kormányról. A frankfurter Rundschau fasizmusról ír, és mindenért az Orbán-kabinetet teszi felelőssé. Fenyő Eszter, a napilapnak nyilatkozó magyar fiatal leszögezte: „azt akarom, hogy a magyarok fékezzék meg az Orbán-kormányt!”.

„Razziák, lehallgatott telefonbeszélgetések, zárt üléses találkozók – a magyar kormány cseppnyi kétséget sem hagy a felől, hogy nemkívánatos neki a tőle távol álló kulturális oldal és élet. A diákok és a fiatal művészek egyre gyakrabban teszik fel maguknak a kérdést: menjek, vagy maradjak?” – ezzel a felvezetővel közölt ismét lejárató cikket Magyarországról és az Orbán-kormányról a Frankfurter Rundschau, a német baloldal egyik vezető napilapja.
A diáktüntetések szervezőinek az otthona, a kormányellenes fiatalok kedvelt szórakozóhelye volt a Sirály.

A cikk a Sirály nevű szórakozóhelyen tartott március végi buliról is beszámol, ahol a fiatalok a meleg és leszbikus kultúrát ünnepelték, amikor rendőrök rajtuk ütöttek, és mindenkinek a zsebét átkutatták. Schönberger Ádám, az SRLY Közösségi Tér vezetője, a kulturális központ irányítója az újságnak kijelentette, a magyar bírósági gyakorlatban súlyos eset a rendszerrel szembeni fellépés és ellenállás, s miután az esetleges büntetést nem tudja majd kifizetni, így börtönbe megy, és leüli a pénzbüntetést. Schönberger fájlalja, hogy bezárták a Sirályt és felháborodásának adott hangot, amiért Magyarországon lakatot lehet tenni egy olyan kulturális centrumra, amely nem a kormány barátja. Schönberger mellett a diákként és aktivistaként bemutatkozó Birtalan Gergő és Fogl Tér Márton is megszólal a cikkben. Birtalan Gergő az újságírónak úgy nyilatkozott, hogy őt a kollégiumi szobájában is zaklatták a rendőrök a diáktüntetések után. „Hajnalban látogattak meg az egyenruhások, és kirángattak a kollégiumi ágyamból a barátnőm mellől. Arra sem hagytak időt, hogy felöltözzek, egy szál boxerben kellett előttük álljak. Felvették az adataimat, és azt akarták, hogy bűnösnek valljam magam. Ezt természetesen nem tettem meg” – mondta a Frankfurter Rundschaunak Birtalan. A cikk arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar titkosszolgálat ÁVH-s módszereket alkalmaz, és a rendőrség is csak báb. Fogl Tér Márton ezt azzal támasztotta alá, hogy közölte: „az én diákcsoportom a mai napig óvatos, de a rendőrség mindig pontosan tudja, hogy mikor, mit csinálunk”. Vastag dossziék készültek rólunk – állítja Fogl Tér Márton.

A cikk szerint a magyar kormány meghatározza az új magyar kulturális értékeket és csak annak ad teret, minden mást eltipor és üldöz. „Ellehetetlenítik azokat a jól ismert és népszerű kulturális központokat, ahol cigányok, melegek, aktivisták és másik oldalon álló művészek dolgoznak. A kormány dönt az új koncepcióról” – húzza alá a cikk.
Az újság inkvizíciót emleget, és olyan rendszert, amely megszabadul a nemkívánatos művészektől, rendezőktől, igazgatóktól. A nemzeti-keresztény kultúra az etalon Magyarországon, mindenki másnak ajtót mutatnak – írja a napilap. Példaként említi, hogy az Állami Operaháznak, a Műcsarnoknak és számos intézménynek új vezetője lett a kormány miatt.
„Egy olyan országban, ahol az antiszemita Csurka István művei kerülnek színpadra az Új Színházban, de a nyíltan homoszexuális Alföldi Róberttől elveszik a Nemzeti Színház vezetését, ott mindig a levegőben lesz a kivándorlás gondolata” – írja a Rundschau. A napilap másokat is megszólaltat cikkében. Egyikük, Langer Ádám nyomatékosítja: „Meleg vagyok, zsidó vagyok, így Magyarország nem perspektíva számomra, mennem kell innen”.
A Frankfurter Rundschau szerint a Jobbik Magyarország második legnépszerűbb pártja, és ez az, amiért úgy érzik a fiatalok, hogy idegenek a saját országukban. A napilap fasizmusról is ír Magyarország kapcsán. „A Fidesz a felelős a gyűlölet és a légkör miatt” – szögezte le a német lap. Az újságnak nyilatkozók szerint a kormánytól távol álló mozgalmak már úgy tartják az összejöveteleiket, hogy azok előtt kivetetik a tagokkal az akkumlátorokat a mobiltelefonokból, mert az állam érdekes módon mindig tudja, hogy mit is csinál a csoport. „Októbertől Berlinben tanulok majd rabbinak. Anyám örülne, ha Németországban maradnék. Remélem, hogy Berlinben nem kell minden alkalommal elrejtenem a szivárványszínű zászlót, ha egy idegen csönget fel a lakásomba” – magyarázza a lapnak Langer Ádám.
A cikk végén Fenyő Eszter történetét ismerteti a lap, aki 2010-ben tért vissza Magyarországra, de csak azért, hogy példát mutasson másoknak arra, hogy bátran el lehet hagyni Magyarországot. Egy ideig Londonban élt, most Stockholmba költözött. „Minden vágyam volt, hogy egy normális, európai országban éljek. Magyarország nem az. Azt akarom, hogy a magyarok fékezzék meg az Orbán-kormányt!” – szögezte le Fenyő Eszter. http://www.polgarportal.hu