Olcsóbb lehet a temetés  a rászorulóknak számára, de cserébe tevékenyen részt kell venni az előkészületekben és a szertartásban – áll a belügyminisztérium javaslatában. A tárca szigorítana az urnák hazavitelének szabályozásán is. 

 

A Belügyminisztérium több jogszabály módosítását jelentő koncepciót dolgozott ki a temetések olcsóbbá tételére. A leglényegesebb változás a szociális temetés lehetőségének megteremtése lesz. A rászoruló hozzátartozók szabadon választhatnák az ingyenes temetést, de ezért nekik is személyesen részt kell venniük a szertartás egyes fázisaiban. Ez lehet az elhunyt felöltöztetése, a sírhely kiásása, a ravatalozás vagy búcsúztatás lebonyolítása. Ugyanígy vállalhatnák a koporsó, illetve urna leengedését, behantolását.

A szociális temetés esetén a temető fenntartója ingyen adná a nyughelyet és az állam biztosítaná a kellékeket, például a koporsót, urnát, fejfát. A költségek féken tartása érdekében a tervezet meghatározná a szociális és köztemetés esetén a hamvasztás és a szállítás legmagasabb költségét, valamint a hűtés hatósági árát is.