Válás után – Mozaikcsalád Fotópályázat 2013

Fókuszban egy új családtípus.
Mozaikcsaládok a Te lencséden keresztül

 

„A kötelék, mely az igaz családot összefűzi, nem a vér, hanem az
egymás élete iránti tisztelet s a benne lelt öröm.”
Richard Banc

Mozaikcsaládnak nevezzük azt a családot, amikor legalább az egyik
felnőttnek van az előző házasságából gyermeke. ( a fotó csak illusztráció)

Hogyan működik egy ilyen család? Kik a tagjai? Miben különböznek a
hagyományos családtól?
Vajon lehet teljes családi életet élni mozaikcsaládban? Hogyan?

Magyarországon első alkalommal kerül sor ennek a témának fotópályázati kiírására. Ezt az újnak nem mondató, de egyre elterjedtebb családtípust szeretnénk bemutatni a fotó médiumának segítségével. Felhívni a figyelmet ennek a társadalmi változásnak a hatásaira és következményeire. A fotópályázat célja a válással és az újraházasodással kapcsolatos társadalmi és családon belüli szemléletváltás elősegítése. A válás és újraházasodás tabuként kezelésének és negatív előítéleteinek megváltoztatása.

Becslések szerint ma a háztartásoknak legalább a harmada mozaik-jellegű, és több százezer kiskorú gyermek él mozaikcsaládban. Itt az ideje hát, hogy a mozaikcsaládot elismerjék a mai kor bevett együttélési formájának. A mozaikcsalád kifejezés nincs a köztudatban. Ez is azt mutatja, hogy sem a társadalom, sem az emberek nem tesznek különbséget a hagyományos (nukleáris) család és a mozaikcsalád között. A társadalom is azt várja el tőlük, hogy hagyományos családként éljék az életüket és talán ezt a mozaikcsaládban élők el is hiszik. Akarva-akaratlanul is arra vágynak, hogy mozaikcsaládos felállással, de klasszikus formában éljék mindennapjaikat, pedig ez nem ilyen egyszerű. Ezzel az irreális elvárással nem tud a mozaikcsalád jól működni. Meg kellene érteni és értetni, hogy a mozaikcsalád sem összetételben, sem szerepeiben, sem egymáshoz fűződő kapcsolataiban nem hasonlít a hagyományos családhoz. Eltérőek a kapcsolatformái, nem mindenkihez fűz vérszerinti kötelék. A mozaikcsaládok nagyon kevés segítséget kapnak, mivel sajátosságaikat, szerepeiket, funkcióikat és pozícióikat még a szakemberek sem ismerik eléggé. Mások a szabályok, szabad és kell is másmilyennek lenniük.

A FOTÓPÁLYÁZAT TÉMÁJA

A mozaikcsaládban élő emberek környezetének és hétköznapjainak bemutatása. A mozaikcsalád tagjai közötti kapcsolat ábrázolása. Bepillantás a mozaikcsaládok hétköznapjaiba. Mindennapi élethelyzetek rögzítése. Ünnepek a mozaikcsaládokban. Emberi viszonyok, kapcsolatok sokfélesége, csoportdinamika. Humor, tragikum és más intenzív érzések. Rávilágítani és felhívni a figyelmet az elvált szülők nehézségeire, sikereire, az új családalapítás buktatóira, azokra a kihívásokra, nehézségekre, előítéletekre, amelyekkel az elvált szülők és újraházasodott emberek szembesülnek. A képek manipulálása megengedett, amennyiben a mondanivalót, érthetőbbé, kifejezőbbé teszi.

TÁJÉKOZTATÓ FÓRUM

A fórum jó lehetőséget biztosít a témagyűjtéshez és segítséget nyújt a pályaművek elkészítéséhez. A programra regisztrálni lehet afotopalyazat@mozaikcsaladok.hu címen.

A fotópályázat műveiből kiállítást szervezünk az ország több pontján:
Budapest, Győr, Székesfehérvár, Debrecen, Szeged, Pécs, Szolnok

A FOTÓPÁLYÁZAT SZABÁLYAI

A pályázaton amatőr és hivatásos fotósok is pályázhatnak.Pályázni fekete-fehér, színes és digitális fotóval is lehet.A fotó mérete: hosszú oldal 5400 pixel, maximum 5 MB.Minden pályázó maximum 3 fotót küldhet el, melynek szerzői jogaival rendelkezik.A fotók témájának összhangban kell lenni a meghirdetett fotópályázat témájával.A szervező fenntartja a jogot, hogy a beküldött pályázatot érvénytelennek tekinti, ha a fénykép nem felel meg a feltételeknek a meghirdetett verseny témájával kapcsolatban.A szakmai zsűri fenntartja magának a jogot, hogy nem ad kiemelkedő helyezést, értékelést, ha a fénykép nem megfelelő a verseny színvonalának és minőségének.A pályázó egyetért beküldött adatai (név, település) és pályamunkájának nyilvánosságra hozatalával.A fotópályázat szervezője fenntartja a használati jogot a versenyben szereplő képek felett a saját igényeik szerint, (illusztrációk, oktatási segédeszközök, marketing). Ezekért a használatokért a felhasználó nem köteles jutalmat fizetni a pályázónak.A pályázat kiírói és szervezői személyiségi és szerzői jogi kérdésekben sem jogi, sem semmilyen egyéb felelősséget nem vállal.A szervező fenntartja a jogot, hogy díjmentesen a pályázó részére történő bármilyen ellenértéket vagy szerzői jogdíj megfizetése nélkül a pályamunkákat a honlapján és közösségi oldalán megjelentesse a pályázó nevének feltüntetésével, valamint jogosult a pályamunkák kiállítására és felhasználhatja az alkotást a kiállításhoz kapcsolódó reklámok offline és online megjelenéseihez.A pályázó tudomásul veszi, hogy a nyertes fotó kiválasztására nem objektív szempontok alapján, hanem kizárólag a bíráló zsűri szubjektív szakmai szempontjai és értékítélete alapján kerül sor.A szervező azon pályázók felé, akik a kiválasztás során nem minősültek nyertesnek, azzal kapcsolatosan semmilyen felelősséget nem vállal sem a kiválasztás szempontjai, sem egyéb bírálás során felmerülő körülmények, tények miatt.A pályázó jogszavatosságot vállal azért, hogy az általa beadott képeken harmadik személynek felhasználási vagy egyéb korlátozó joga nem áll fenn.A zsűri által hozott eredmény a szervező megerősítése után visszavonhatatlan.A kiíró fenntartja a jogot, hogy a versenyt lemondja, ha arra kényszerítő okok jelentkeznek. A verseny újbóli meghirdetése ugyanúgy fog történni, mint ahogy a verseny meg volt hirdetve. Ez azt jeleni, hogy a felhívás meg lesz hirdetve a verseny hivatalos honlapján.A fotópályázat kiírása és a rendelkezések a fotópályázat bejelentésétől lépnek hatályba.A pályázó a pályázat beadásával elfogadja a kiírás feltételeit a szervezők és a zsűri döntése ellen fellebbezésének helye nincs.