Durván 30 milliós profitra számíthat a nyerő helyen koncessziót kapó az első évben

Lázár áprilisi módosítójának  egyik célja az volt, hogy „egy megfelelő, tízszázalékos mértékű kereskedelmi árréssel” biztosítsák a dohányboltok „szerény jövedelmezőségét”. A szerény jövedelem ugyanakkor valójában remek biznisz – írja az Origo. A kalkulációs egybeesik azzal, ami a hvg.hu-n korábban megjelent.

 

A portál számításai szerint egy trafik húszéves jogának értéke mai értéken körülbelül 30-50 millió forint lesz, ha valóban 10 százalékos árrést garantálnak a dohányárusoknak. Az átlag azonban függ attól, hogy marad-e a jelenlegi 5415 koncessziós jog, vagy az 1400 kimaradó kistelepülés is kap-e egy-egy trafikot – a pontos számot ma még nem tudni, de az látszik, hogy az első évben 3-5 millió forint nyereségre számíthat egy átlagos trafiktulajdonos, az igazán forgalmas nemzeti dohányboltok pedig ennek többszörösével is számolhatnak. Ha azonban az Orbán Viktor kormányfő által célba vett 12 százalékos árrés valósul majd meg, akkor – megint a húszéves nyereséget visszaszámítva – már 50-70 millió forintot érő üzletet vehet át júliusban egy átlagos trafikos.

Átlagosan 50 millió forintos bizniszre számíthat az a trafikos, aki egy minimálbérest alkalmaz, havi 200 ezer forintból oldja meg a bolt fenntartását, kifizeti az évi 200 ezer forintos koncessziós díjat, és olyan önkormányzat területén nyitja a boltját, ahol maximális, 2 százalékos a helyi iparűzési adó. Az eleve jó üzletet az teszi biztossá, hogy a trafikok újságot, alkoholt, szerencsejáték-termékeket, üdítőket is kínálhatnak, márpedig ezek bevételét a portál nem számolta bele az 50 milliós átlagba, a kiadások jelentős részét azonban igen.

A legjobban menő trafikosok viszont azok lesznek, akik forgalmas helyen tudnak nemzeti dohányboltot nyitni. Itt naponta körülbelül kétezer doboznyi cigarettával könnyen lehet évi 400 millió forintos árbevételt elérni. Aki ilyen helyen pályázott és nyert, az igen jól járt: két minimálbéres alkalmazásával, és egy magasabb, 200-300 ezer forintos fenntartási kiadással számolva is durván 30 milliós profitra számíthat a nyerő helyen koncessziót kapó az első évben, a húsz év összesített és diszkontált nyeresége pedig 300 millió forintos üzlethez juttathatja.