Tageblatt: Magyarország háborús  hangulatban.

A luxemburgi Tageblatt vezércikke úgy értékeli: a magyar miniszterelnök ismét tudatosan hangolta maga ellen az európai intézményeket. A negyedik alkotmánymódosítás több ponton nyilvánvalóan sérti az európai jogot.

 

De a cél elsősorban a hatalom megtartása. A gazdasági mélyrepülés miatt jelenleg aligha érne el a Fidesz kétharmados többséget. Így megfelelő hangulatot kell kialakítani, amihez szükséges a háborúskodás a hatalmas ellenség: Brüsszellel szemben.

Ami persze csakis retorikát jelent, vagyis hogy meg kell védeni a magyarságot, annak politikai kultúrájával, vallásával, kulturális sajátosságaival együtt.

És le kell rázni a gyűlölt kommunista múltat, ideértve pl., hogy gyorsan nyugdíjba kell küldeni az akkori időkből származó bírákat. Meg hogy hadiadót vetnek ki arra az esetre, ha az Európai Bíróság a jogsértések miatt elmarasztalja Magyarországot.

Ezt persze úgy állítják be, mintha Brüsszel rákényszerítené akaratát a magyarokra, akiknek ezért fizetniük kell. Pedig a népnek Orbán Viktor hibáiért kell fizetnie, és a politikust nyomatékosan figyelmeztették is erre, csak ő ezt figyelmen kívül hagyta. Teheti, mert az Európai Néppárt miatt Strasbourgban csak nagyon nehezen lehet tenni bármit is a magyar politikus ellen.

Ám az EP és a Velencei Bizottság vizsgálata miatt a politikusnak így is nagy valószínűséggel következményekkel kell számot vetnie. Amihez a közösség részéről politikai akarat szükséges, de az EU alapvető értékeinek és jogrendjének védelméről van szó.

Ha ezt elmulasztják, a tétlenség egészen más léptékű válságot robbanthat ki, mint amikor a stabilitási kritériumokat szegték meg egyes tagállamok.