A Miskolci Egyetem Felnőttképzési  Regionális Központja (FRK) Dr. Sárközi László igazgató útján 2011. február17-én az FR/22-2/211. számú ügyiratában kérvényezte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Működési Központjánál, hogy a regisztrált szakmai képzések közé felvételre kerüljön Good Clinical Practive elnevezéssel (feltehetően elütés: helyesen Practice, mert az angolban nincs practive szó) egy új típusú szakmai képzés.

Az új szakképzés lefolytatására irányuló tanfolyam megindításához a Miskolci Egyetem Szenátusa hozzájárulására volt szükség, melyet e szerv 2011. május 02-án kelt 158/2011. ügyszámú határozatával megadott. Ezen túlmenően a képzés megindításához a Felnőttképzési Akkreditációs Testület engedélyének (akkreditációjának) beszerzése is szükséges volt. Az akkreditáció iránti kérelem 2011. május hó 23. napján érkezett meg a Felnőttképzési Akkreditáló Testület titkárságára. A kérelem e képzési folyamat felelőseként az FRK akkori igazgatóját jelölte meg, a tanfolyam helyszíneként a Felnőttképzési Regionális Központ került feltüntetésre. Az akkreditációs kérelmet a Magyar Klinikai Vizsgálatszervező Társaság által rendelkezésre bocsátott anyag alapján a Felnőttképzési Regionális Központ ügyvivő-szakértője, Ruttkai Balázs készítette el.
A tanfolyamot a jogosult Felnőttképzési Akkreditációs Testület 2011. június hó 29-én PL-5702 lajstromszám alatt akkreditálta, az óraszámot a kérelemmel azonos mértékben, 13 órában hagyta jóvá, az akkreditáció érvényességi időpontját pedig 2011. június 29. és 2015. június 29. napja közötti időszakban határozta meg.

Nem ismert okból, illetve nem ismert körülmények között, ám még az akkreditációs testület döntésében meghatározott időszak előtt, 2011. június hó 24-25-én megtartásra került a kérelemben megjelölt Good Clinical Practice elnevezésű továbbképzés. Ezen túlmenően ugyancsak ismeretlen okból – az intézményi előírásoktól eltérően -, a tanfolyam lebonyolításához szükséges engedélykérelem írásos benyújtására nem került sor a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese felé, és ami még érthetetlenebb, e tanfolyam dokumentációja, előkalkulációs- és utókalkulációs lapja sem található meg a Miskolci Egyetem egyetlen szervezeti egységénél sem. Nem áll rendelkezésre egyetlen jelentkezési lap, illetve felnőttképzési szerződés sem, ugyanígy nem állapítható meg pontosan a résztvevők száma és neve, nem került sor a tanfolyam által realizált bevétel elszámolására, és nem történt meg írásban a tanfolyam felelős szakmai vezetőjének kijelölése sem.
A tanfolyam lebonyolításáról a Felnőttképzési Regionális Központ akkori igazgatója csak utólag, a tanfolyamot követően egy nappal szerzett tudomást, akkor is csak azon okból, hogy a Magyar Klinikai Vizsgálatszervező Társaság telefonos megkeresést intézett a Felnőttképzési Regionális Központ felé arra nézve, hogy a tanfolyamon részt vevők számára a szükséges tanúsítványokat a Miskolci Egyetem állítsa ki.
A Felnőttképzési Regionális Központ igazgatója az igazolások kiadása előtt az általános rektorhelyettessel nem egyeztetett, ám úgy tűnik, hogy 75 esetben a tanfolyamon történő részvétel tárgyában a tanúsítványokat kiállították, és legalább három fő esetében a „jogosultak” részére azt ki is kézbesítette. Folytatjuk.