Az ellenzéki párt képviselője szerint bűncselekmény gyanúját veti fel, hogy bizonyos hírek szerint helyi fideszes vezetők dönthettek, illetve tehettek javaslatot arra, kik nyerjék meg az egyes pályázatokat. Közölte, más információk szerint sok helyen komoly pénzeket kellett fizetni egy-egy pályázat elnyeréséért, ez pedig szavai szerint a vesztegetés és a korrupció gyanúját veti fel. Álláspontja szerint amikor ilyen hírek jelennek meg a médiában, akkor az ügyészségnek hivatalból kellene vizsgálatot indítania.

 

A hvg.hu információi szerint ugyanis a Fidesz helyi választókerületi elnökei tettek ajánlásokat a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-nek arra, hogy a térségükben kik nyerjenek a trafiktenderen. A lapnak egy anonimitást kérő fideszes megerősítette: náluk az önkormányzati képviselő-testület fideszes frakciója döntött a trafikok bérleti jogáról.

Az Index információi szerint előfordultak olyan esetek is, hogy egy-egy városban nem volt kellő számú „támogatott” jelentkező. Egy ilyen esetben, egy vidéki mezővárosban információink szerint egy ismert fideszes politikus több pályázót is megkeresett, és felajánlotta, hogy megfelelő pénzügyi támogatás fejében segíti a jelentkezők sikerét. Találtunk olyan Békés megyei várost is, ahol a párt helyi elnöke maga is beszállt a dohányüzletbe: a békési Rácz Attila 2011 tavaszán lett a városi szervezet vezetője, és most a tíz trafikból kettőnek is elnyerte az üzemeltetési jogát.

Szilágyi György azt mondta, remélik, hogy ha a kormánynak, illetve a Fidesznek nincs takargatnivalója, akkor támogatni fogják az ügy kivizsgálását, és az eseti bizottság előtt meghallgathatják majd az érintetteket.

Felháborítónak nevezte továbbá, hogy Lázár János fideszes képviselő egy olyan törvénymódosító javaslatot nyújtott be, amely szerint tíz százalékra emelnék a dohányértékesítés árrését a jelenlegi 3-4 százalékról. Ezzel kapcsolatban azt vetette fel, hogy a Fidesznek ez az elmúlt években miért nem jutott eszébe, csak most, amikor szavai szerint a fideszes potentátok, barátok, haverok, csatlósok vették át a dohányértékesítést.

Közölte, nem értenek egyet a másik törvénymódosító javaslattal sem, amely szerint azon az 1417 helyen, ahol nem volt érvényes pályázat, vagy nem adtak be pályázatot, és ahol a következő pályázaton sem lesz győztes, az állam bárkinek odaadhatja a koncessziós jogokat.