Egy technológiai zóna létrehozását és egy logisztikai park létesítését, illetve a befektetések megkönnyítésére pénzügyi fejlesztési alap létrehozását tűzték ki célul azon a tárgyalássorozaton, amelyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés, valamint Kína egyik vezető ipari és termelési központjának, egyben harmadik leggazdagabb tartományának számító Santung vezetése tartott – mondta a megyei közgyűlés elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Mengyi Roland kifejtette: a megye és a tartomány gazdasági együttműködéséről Santung tartomány gazdasági, kutatási és fejlesztési ügyekért felelős kormányzó helyettesével, Csang Csao-csao által vezetett hét fős delegációval tárgyalt.
Elmondta, a magyar kormány keleti nyitás politikájának sikerét tükrözi a Santung tartománnyal tavaly elindított – főként a gazdasági, kereskedelmi, befektetői és tudományos kapcsolatok elmélyítése érdekében folytatott – tárgyalások folyamatos előrehaladása.
Egy hónappal ezelőtt bejelentették a kínai informatikai óriáscég, az INSPUR Csoport Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tervezett beruházását egy felhő-technológián alapuló adatközpont és egy kutatási-fejlesztési bázis létrehozásáról. A most lezajlott tárgyalások eredményeképpen egy újabb jelentős lépést tettünk a kínai-magyar gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzése érdekében – értékelte a találkozót Mengyi Roland.
Csang Csao-csao úgy fogalmazott: a kínai kormány központilag támogatja a Santung tartományban működő cégek Kelet-Közép-Európába irányuló befektetéseit. Hozzátette, tavaly a tartományi vállalatok összesen 3,7 milliárd amerikai dollár értékű befektetést hajtottak végre külföldön.