Barkay bejön?    Mi lesz a miskolci rektorválasztás eredménye?

 A Debreceni Egyetem élére Balog Zoltán olyan rektor kinevezésére tett javaslatot Áder János köztársasági elnöknek, akit az egyetem szenátusának többsége finoman fogalmazva nem támogatott, keményebben pedig: elutasított.

 

 Debrecenben hárman pályáztak a rektori tisztségre: Fábián István, az eddigi rektor, Paragh György, az Orvos- és Egészségtudományi Centrum elnöke, valamint Szilvássy Zoltán egyetemi tanár, stratégiai rektorhelyettes. Február közepén a szenátus tagjainak kétharmada – miután Fábián azért, hogy ne ossza meg a szavazatokat, visszalépett a javára – Paragh Györgyöt támogatta. 

A szenátusi ülés nem volt előzmények nélküli: az Orvos- és Egészségtudományi Centrum tanácsának 2013. február 13-án tartott ülésén Szilvássy Zoltán pályázatát 92-en eleve alkalmatlannak találták, és mindössze 14-en támogatták. Ennek ellenére, az egyetemi szenátus kétharmados támogatását figyelmen kívül hagyva, Balog Szilvássy kinevezését terjesztette Áder elé. A debreceni helyzetet jól ismerő forrásaink szerint Szilvássy kinevezését a Kósa Lajos vezette fideszes városvezetés szorgalmazta. nol.hu