Amennyiben 2014-ben az MSZP erül kormányra, megszünteti a dohánymonopóliumot és visszaadja a kereskedelmi jogokat azoknak a trafikosoknak, akik a nemzeti dohánybolt pályázatán most nem nyertek – ígéri Lukács Zoltán, a baloldali párt képviselője.

 

Júliustól szinte csak a Fidesz barátai árulhatnak cigarettát Magyarországon, a kormánypárt ugyanis – akárcsak a földbérletek esetében – ismét a saját haverjainak kedvezett, az ő kezükre játszotta a „Nemzeti Dohányboltok” koncessziós jogait – írja Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese közleményében.

A politikus szerint olyanok nyertek, akiknek semmi közük a dohánypiachoz, így nyert például egy minisztériumi államtitkár édesanyja, nyert szinte a teljes CBA-vezérkar, de nyert Palcsó Tamás is, aki Fidesz-rendezvényeken énekelt. „Pedig a Fidesz azt ígérte, hogy a trafikpályázaton kismamáknak, munkanélkülieknek és megváltozott munkaképességűeknek kedveznek, ezek a boltok nekik adhatnak majd megélhetést. Kiderült: Orbán Viktor ismét hazudott az embereknek.”

Lukács szerint évtizedek óta dolgozó trafikosok ezrei kénytelenek bezárni az üzletüket, több tízezer ember veszíti el az állását, a megélhetését, vagy kénytelen átadni a hasznát „a fideszes haveroknak”.

„Beszámolók szerint a győztesek pénzbehajtó brigádjai már járják is a trafikokat a következő kérdéssel: fizetsz vagy bezársz? Ezt a gyalázatos állapotot mielőbb meg kell szüntetni!” – írja.

„Az MSZP nem hagyja, hogy a Fidesz elvegye több tízezer kereskedő megélhetését. Az MSZP 2014-es kormányváltás után azonnal eltörli a dohánykereskedelem monopóliumát, és visszaadja a kereskedelmi jogokat a most kisemmizett trafikosoknak! Az MSZP felül fogja vizsgálni a nyertes pályázatokat is, s ahol szabálytalanság derül ki, ott megteszi a szükséges jogi intézkedéseket” – ígéri a frakcióvezető-helyettes.